Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Чи впливає на шанс зачаття поза для сексу? Ось як на це запитання відповідає наука та практика

Чи впливає на шанс зачаття поза для сексу? Ось як на це запитання відповідає наука та практика

Репродуктологи кажуть, що найпевніша стратегія — не накручувати себе зайвий раз.

4 хв на прочитання31 Березня 2024, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Дехто вірить, що у певних позах під час сексу шанс завагітніти вище, ніж у інших. Чи це правда? Розповідає «Дзеркало».

Положення тіл під час сексу навряд чи впливає на процес зачаття. Але, можливо, варто сподіватися на жіночий оргазм

Західними лікарями та дослідниками, що спеціалізуються на репродуктології, розроблено ціле зведення рекомендацій для тих, хто хоче завести дитину і зробити це з найменшою кількістю спроб. Щодо поз, у яких шанс настання вагітності вищий, у рекомендаціях однозначності нема. Згідно з наявними науковими даними, сперматозоїди потрапляють у канал шийки матки (а по ньому — до маткових труб, де відбувається процес запліднення) — і відбувається це незалежно від обраної парою пози.

Крім цього, після сексу жінці зовсім не обов'язково залишатися лежати на спині якийсь час, щоб «полегшити» потрапляння сперматозоїдів углиб вагіни чи уникнути їхнього витікання назовні. Лікарі оцінюють це переконання як досить поширене, хоча воно не має наукового обґрунтування.

При цьому в рекомендаціях наголошується, що жіночий оргазм «може сприяти переміщенню сперматозоїдів» у репродуктивних органах. Як саме — не уточнюється, але деякі фахівці ще в 1970-х мали версію, що скорочення м'язів малого тазу нібито допомагає «всмоктати» сперматозоїди в шийку матки (зараз цю ідею критикують). Але є дослідження 2016 року, яке показало, що при жіночому оргазмі сперматозоїди справді дещо пришвидшуються. І все ж поки що консенсус полягає в тому, що зв'язок між жіночим оргазмом і рівнем фертильності пари достеменно не встановлений.

Деякі фахівці пояснюють важливість оргазму в обох партнерів тим, що це допомагає розслабитись і знизити рівень стресу, тим самим «сигналізуючи» організму, що настали сприятливі умови для вагітності. Але інші вважають, що така зацикленість на жіночому оргазмі може викликати напругу вже у чоловіка — і це теж не сприятиме комфортному процесу зачаття.

Деякі лікарі все ж таки вважають, що в частині поз є нюанси. І пропонують забути про «вершницю»

Хоча немає переконливих доказів, що якісь пози реально сприяють зачаттю, деякі лікарі таки мають свою думку. Наприклад, акушер-гінеколог із США Ніта Лендрі вважає, що місіонерська поза «просто створена для зачаття».

«Коли жінка зверху, спермі доводиться пливти «вгору за течією», але якщо зверху чоловік, то це дозволяє еякуляту стікати у піхву та до шийки матки буквально під впливом гравітації», — каже Лендрі. Вона також радить підкладати під стегна подушку партнерки, щоби посилити цей ефект.

Суто фізіологічно (це довели за допомогою МРТ) максимально скоротити дистанцію між головкою пеніса та «точкою призначення» сперматозоїдів можна в позі, коли жінка лежить на животі, а чоловік проникає в неї ззаду. Чи допоможе це? Фахівці Ірландського управління охорони здоров'я впевнені, що так: на їхню думку, що глибше проникнення, то вищий шанс зачаття.

Ймовірно, для когось такі поради та думки справді можуть подіяти заспокійливо та спрацювати як плацебо (тому багато лікарів та авторитетні медичні сайти продовжують їх озвучувати). Але, знову-таки, з наукового погляду такі заяви зовсім не означають, що в тій самій «вершниці» сперматозоїди не дістануться матки через гравітацію. До того ж у різних жінок можуть бути свої анатомічні особливості будови репродуктивних органів: комусь, навпаки, радять не тільки бути зверху, а й навіть розвертатися спиною до партнера.

Набагато надійніші рекомендації для зачаття — стежити за своїм станом здоров'я та займатися сексом у період «фертильного вікна», тобто за п'ять діб до овуляції й у її день. Річ у тім, що сперматозоїди здатні виживати в жіночому організмі ще до п'яти діб після еякуляції чоловіка, а ось яйцеклітина готова до запліднення лише від 12 до 24 годин після виходу з яєчника (де вона зріє) у маткову трубу (де відбувається запліднення).

Загалом, репродуктологи кажуть, що найпевніша стратегія — не накручувати себе зайвий раз. Краще звернути увагу на досягнення рясного виділення природного мастила з допомогою прелюдії, після чого насолоджуватися моментом. А ось для тих, хто, навпаки, хоче уникнути настання вагітності за допомогою «особливих поз», можна порадити тільки не забувати правильно вибирати презервативи і не забувати їх надягати чи використовувати інші методи контрацепції (проте пам'ятайте, що від захворювань, що передаються статевим шляхом, вони не захистять).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Знижує рівень цукру в крові Корисні напої Чай
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання5 годин тому
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора