Догори
Дати відгук

Чи треба стерилізувати кішок: радить зоопсихолог

Домашня тварина — це предмет речового права.

3 хв на прочитання21 Лютого 2022, 20:20
Кішка Кішка
Поділитись:

Рішення, чи слід стерилізувати кішку, залежить від того, наскільки людина здатна терпіти котячі завивання. Про це в інтерв’ю GreenPost заявив зоопсихолог Сергій Клочко.

«У мене була кішка — кілька днів ходить і нявкає, кличе кота. Дуже часто повішаєш сорочку на стіл, глянь — а сорочки нема: кицька стягнула, понюхала і качається на ній. Запах тестостерону в усіх однаковий… », — розповідає Сергій Клочко.

Зоопсихолог говорить, що бувають кішки, у яких тічка минає непомітно, але буває й так, що кішка в цей період створює великий дискомфорт для людей.

«Складно жити з твариною, яка тобі не дає спати ночами, щось дряпає, намагається вибратися… Вона ж не розуміє, що вона у вас у квартирі. Їй треба пошукати собі статевого партнера, продовжити рід. А все замкнено. Треба вибратися якось із цієї тюрми. І вона починає рватися на волю й кликати — хоче любові. Тому люди каструють кішок», — пояснює Сергій Клочко.

Він наголошує, що домашня тварина — що кішка, що собака — це предмет речового права, тому їх можна стерилізувати без проблем.

Але, наприклад, у селі коти приносять колосальну користь — наприклад, ловлять кротів та звичайних гризунів.

«Звісно, кішка, у якої є котенята, краще полює, ніж стерилізована, яка просто лежить на дивані. Тому за житейською логікою кішку краще не стерилізувати.

 

Коли я школярем приїхав до бабусі, а кицька ходила худюща, як смерть, я запитав: «Ба, ти чого кицьку не годуєш?» А бабуся мені відказала: «Вона взимку їсть». «Як це? А зараз?» Бабуся каже: «Ходімо зі мною». І вона мене веде на город, де картопля росте. «Сиди й дивись». Бачу: кицька сидить під кущем картоплі. Хвилин десять, може, більше — мені нудно було дивитися на непорушну кішку. А тоді такий миттєвий кидок — і кішка в зубах тягне вовчка (це такий жук, який поїдає картопляні бульби). Бабуся каже: «Бачиш? Якщо я буду її годувати, вона не буде мені вовчків ловити. А картоплю ми їмо». Ось такий був урок біологічної боротьби зі шкідниками. Жорстоко бабуся чинила із погляду звичайного зоозахисника — її треба розіп’яти і таврувати ганьбою. Але це тільки здається. Кішка ж щось їла. Звісно, коли вовчки зникали, бабуся їй щось давала. Так, кішка була худа, але тоді вона була мотивована ловити цих жуків», — розповідає Сергій Клочко.

Також зоопсихолог розповів, чи можна залишати котів на перетримку.

Окрім того, лазерні указки й електронні ігри шкідливі для кота, та є безкоштовна й корисна альтернатива — зоопсихолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання18 хвилин тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Лілійник — невибагливий, проте дуже привабливий елемент садового ландшафту (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Азербайджан готовий підтримувати достойну участь України у Кліматичному саміті СОР29 в Баку
2 хв на прочитанняВчора
Земельні махінації на 3,3 млн грн: на Житомирщині перед судом постане держреєстраторка
1 хв на прочитанняВчора
Йде циклон із Скандинавії: Буковину уже засипало снігом (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
ЮНЕСКО збільшило охоронну зону об'єктів всесвітньої спадщини в Одесі
1 хв на прочитанняВчора