Догори
Дати відгук

Чи можна займатися сексом під час менструації й чому іноді жінкам так цього хочеться

Ця тема пов'язана як із фізіологією, так із психологічними аспектами інтимних відносин.

6 хв на прочитання28 Січня 2024, 01:21
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Запитання про можливість займатися сексом під час менструації та цікавість до цього питання виникають серед жінок доволі часто. Ця тема є важливою й цікавою з багатьох поглядів, оскільки пов'язана як із фізіологією тіла, так із психологічними аспектами інтимних відносин. Наскільки безпечно займатися сексом під час менструації та чому іноді жінкам цього дуже хочеться? Про це розповідає «Дзеркало».

Ризики приблизно ті самі, що і при сексі в будь-який інший час. Принаймні сучасна наука не довела шкоди від такої практики. Раніше вважалося, що фрикції можуть сприяти «заштовхуванню» менструальної крові глибоко у внутрішні органи. Однак цю теорію наукова та медична спільнота вже спростували.

Втім, якщо секс під час місячного завдає болю чи (нехай навіть психологічного) дискомфорту хоча б одному з партнерів, то краще від нього відмовитись. А ще краще — розповісти про це своєму лікарю-гінекологу, оскільки наростання болючості статевого акту під час менструації може говорити про ендометріоз. Його, до речі, часто не діагностують, і жінки не знають про свій стан.

Дискомфорту та болю немає? Тоді головною проблемою стане безлад у ліжку, особливо коли у жінки рясні виділення. Про це важливо подумати заздалегідь, тому що, хоч це звучить несерйозно, але занепокоєння і незручність за те, що ти «винна» у брудних простирадлах, може зіпсувати всю насолоду від сексу, особливо з не дуже близьким ще партнером.

Також не варто забувати про презерватив. Його відсутність для деяких вважається аргументом на користь сексу під час менструації, адже нібито ризику завагітніти немає. Але, по-перше, це не так. А по-друге, збудники інфекцій, що передаються статевим шляхом, живуть не лише в наших біологічних секретах, а й у крові, зокрема менструальній. Причому це дуже сприятливе середовище для розмноження бактерій.

Наприклад, гепатитом цілком можна заразитися лише через контакт слизової оболонки геніталій із зараженою кров'ю, а ВІЛ, як вважається, з більшою ймовірністю передасться при сексі в період менструації, ніж в інший час (якщо статевий акт без презерватива). Для чоловіків є ще одна причина не забувати про контрацептив — контакт пеніса з менструальною кров'ю, в якій є молочні грибки, може призвести до запалення його головки.

Крім того, важливо в пориві пристрасті не забути, яким засобом гігієни користується жінка під час менструації. Якщо це тампон, його потрібно дістати до статевого акту з проникненням. В іншому разі засіб гігієни можна заштовхати пенісом усередину вагіни так, що доведеться звернутися до лікаря. Якщо ж йдеться лише про оральний секс, то тампон чи менструальна чаша, навпаки, можуть урятувати ситуацію — партнери іноді й не помічають, що місячне в принципі є.

В іншому у сексу під час менструації є навіть деякі бонуси. Наприклад, він може полегшити спазми і, можливо, навіть трохи скоротити тривалість місячних. Жінка відчуває дискомфорт унизу живота, коли її матка скорочується і вивільняє ендометрій, котрий «не знадобився» для розвитку вагітності. Під час отримання оргазму матка теж скорочується, таким чином «допомагаючи» ендометрію швидше залишити тіло і тим самим закінчити місячне. А ще під час оргазму виділяються ендорфіни, які притуплюють біль і «відповідають» за піднятий настрій.

Ось як можна зробити секс під час менструації комфортнішим

Постеліть під себе великий рушник. Краще, якщо він буде темного кольору: все одно його доведеться прати, але можливі плями крові на тканині хоча б не відтягуватимуть на себе увагу.

Спробуйте нові місця для сексу: душ або ванна можуть стати чудовою опцією, якщо немає бажання міняти постільну білизну.

У ліжку залишайтеся в місіонерській позі чи на боці. Якщо партнерка захоче перебратися в «вершницю», не виключено, що під впливом гравітації кров витече назовні та зіпсує момент.

Тримайте поруч із собою вологі серветки — на випадок, якщо знадобиться терміново витертися.

Відкрито поділіться одне з одним своїми переживаннями щодо сексу, якщо вони є. Це як мінімум допоможе уникнути неприємних сюрпризів, і ви точно знатимете, чого чекати.

А чому не можна просто потерпіти, доки менструація не закінчаться?

Звісно можна. Але деяким жінкам займатися сексом під час місячного навіть приємніше, ніж у інші дні циклу. Раніше про це просто менше говорили відкрито, оскільки менструація була оточена безліччю стигм і забобонів. Причому йдеться не про якесь Середньовіччя, а буквально про кінець ХХ і початок ХХІ століття.

Наприклад, ще у 1980-х американські жінки говорили дослідникам про те, що в них із дитинства вирощували ідею, що менструація — це настільки соромно, що варто ховати від сторонніх очей запаси чистих прокладок і тампонів. А 2006 року 64 % опитаних американок 26-60 років заявили, що їхні матері передавали їм «негативні» настанови про менструацію. Не дивно, що після такого програмування досить складно вважати цей період придатним для сексуальних практик.

Медичні фахівці запевняють: будь-які коливання сексуального бажання з менструальним циклом цілком нормальні. Звичайно, ймовірніше зростання лібідо під час овуляції, але це нерідко зустрічається й із настанням місячних. Пояснюється це так: можливо, деяких жінок психологічно «розслаблює» знання про те, що під час менструації менша ймовірність завагітніти. Ще одна версія — відчуття «тяжкості» унизу живота сприймається як нереалізоване бажання. Однак це лише припущення.

Проте практика — принаймні користувачів форуму Reddit — підтверджує, що любительки такого сексу існують. Є чимало постів, де чоловіки нарікають, що сексуальне бажання їхніх партнерок стають надто сильними під час менструації, а жінки й самі помічають за собою цю властивість.

Так що якщо саме для вас задоволення від процесу вище, ніж можливі складнощі з «організацією» гігієни процесу, можна спокійно зайнятися сексом під час місячного.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.