Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Чи можна їсти насіння кавуна: експерти розповідають, що воно більш корисне, ніж заведено думати

Чи можна їсти насіння кавуна: експерти розповідають, що воно більш корисне, ніж заведено думати

100 % кавуна придатні для використання.

4 хв на прочитання24 Вересня 2023, 13:36
Поділитись:

Нема нічого страшного в тому, аби проковтнути насіння кавуна, але ви можете почати їсти насіння кавуна навмисно, дізнавшись про його поживні переваги та кілька смачних способів їх приготування. Про це розповіли американські експерти виданню Southern Living.

«100 % кавуна придатні для використання», — підтверджує Стефані Барлоу, старший директор із комунікацій Національної ради з просування кавунів (NWPB).

Переваги насіння кавуна

Кавун — це багатий на поживні речовини фрукт із різними мінералами, клітковиною та фітонутрієнтами. Це чудове джерело вітаміну C (25 % DV), гарне джерело вітаміну B5 (10 % DV), а також містить вітамін A (8 % DV), вітамін B6 (8 % DV) і калій (6 % DV).

«Насіння кавуна є природним джерелом марганцю, фосфору, калію, білка, фолієвої кислоти, незамінних жирних кислот, заліза та цинку. Ці різні поживні речовини, такі як марганець, допомагають правильній роботі мозку та нервової системи, тоді як фосфор сприяє формуванню здорової кістки та покращує травлення. Залізо допомагає боротися з дефіцитом заліза, що, своєю чергою, покращує концентрацію та рівень енергії», — каже дієтолог Лорен Манакер.

Воно також є несподіваним способом отримати більше білка у раціоні. Барлоу каже, що в 10 г пророщеного, очищеного і висушеного насіння кавуна міститься 3 г білка. Крім того, воно низькокалорійне.

Види насіння кавуна

Є два основних типи насіння кавуна — чорне та біле — і ви можете їсти обидва. Чорне насіння — це повне, зріле насіння кавуна, пояснює Манакер. Його можна посадити у землю, щоб отримати більше кавунів.

Біле насіння — це лише порожниста оболонка чорного насіння, яке не дозріло.

«Його набагато легше проковтнути через їхню м’яку м’ясистість, а в кавуні без кісточок ви знайдете набагато більше білого насіння, оскільки кавун спеціально вирощений, щоб не давати зрілого насіння», — каже Манакер.

Барлоу пояснює, що цей сорт є результатом гібридизації, тобто схрещування двох різних типів кавунів. Усупереч поширеній думці, цей процес не передбачає генетичної модифікації.

Як їсти насіння кавуна

Окрім простого жування та ковтання насіння, є також кілька смачних способів його приготування — а саме, смаження та пророщування.

Смажене насіння кавуна. Багато людей вважають, що найкращий спосіб їсти насіння кавуна — це після їх смаження — це чудова хрустка закуска чи начинка, схожа на вживання смаженого гарбузового насіння. Щоб їх приготувати, Манакер каже, що потрібно почати з сорту кавуна без насіння, а потім слідувати цьому рецепту:

Розігрійте духовку до 165 °С.

Видаліть чорне насіння з кавуна. Помістіть насіння в дрібний друшляк і ретельно промийте.

Процідіть насіння й обсушіть рушником. Потім розкладіть насіння якомога більше, щоб навколо нього було багато повітря, і дочекайтеся, поки воно повністю висохне (прискорити цей процес можна, помістивши їх надворі на осонні). Сухе насіння просмажується набагато краще, ніж вологе.

Викладіть висушене насіння на деко, збризніть олією та запікайте 15-20 хвилин. За бажанням посипте зверху сіллю, вийнявши з духовки.

Пророщене насіння кавуна. Цей процес, коли свіже насіння замочується, а потім природним чином скидає свою чорну оболонку, стає все популярнішим. Манакер каже, що пророщування може навіть сприяти кращому засвоєнню певних поживних речовин, які містяться в насінні.

Щоби проростити насіння кавуна, Барлоу пропонує просто додати його у воду і залишити на кілька днів. Коли воно проросте, промийте його, дайте повністю висохнути (що допоможе йому зберігатися довше) і насолоджуватися цим хрустким доповненням до салатів або пластівців.

Тимчасом експерт розповідає, як з'їсти кавун і не пошкодувати: вибирайте «дівчинку», не куштуйте перед купівлею, не дивіться на хвостик.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання26 Квітня 2024