Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Чи бути на Боржаві вітровій електростанції? Питання розгляне Комітет Бернської конвенції

Чи бути на Боржаві вітровій електростанції? Питання розгляне Комітет Бернської конвенції

3 хв на прочитання02 Жовтня 2020, 15:06
ФОТО: ГАБРІЕЛ ГУШТАН ФОТО: ГАБРІЕЛ ГУШТАН
Поділитись:

Питання  збереження полонини Боржава, яка  є природоохоронним об’єктом міжнародного значення і входить до Смарагдової мережі Європи, розглядатимуть на 40-му засіданні Постійного Комітету Бернської конвенції. Причина: будівництво на території Боржави  вітрової електростанції. 

Як інформує tvoemisto.tv,  на засіданні Комітет розгляне  скаргу ГО «Українська природоохоронна група»  та висловить свою позицію стосовно скарги і розгляне питання незалежної оцінки впливу проєкту ВЕС на довкілля. 

Більше того, через поточну незадовільну комунікацію, Бюро вповноважить секретаріат зв’язатись із постійним представником України в Раді Європи для обговорення комунікаційних проблем.

«Реакція Бюро Постійного комітету Бернської конвенції є безпрецедентною, оскільки до розгляду на Постійному Комітеті подібні скарги, як правило, доходять на більш пізніх етапах. Очевидно, це пов’язано з такою величезною увагою громадськості до проблеми забудови об’єкту Смарагдової мережі, а також з надто «кволою» реакцією нашого Уряду на цю ситуацію.

Показовим є факт, що пройшло вже більше ніж півроку з моменту, коли Бюро порекомендувало Уряду України призупинити проєкт ВЕС і попросило надіслати своє бачення розвитку подій. Але жодної реакції Уряду не надійшло. Для вирішення проблеми з комунікацією Секретаріат Конвенції змушений зв’язатись з Постійним представником України в Раді Європи», – каже еколог Катерина Борисенко.

Для збереження полонини необхідно створити тут об’єкт природно-заповідного фонду, чому могло б активно посприяти профільне міністерство і місцева влада. Однак наразі, на жаль, жодного такого об’єкту тут не створили.

До слова, 15-16 вересня 2020 року вже відбулося засідання Бюро Постійного Комітету Бернської конвенції, де й розглядали скаргу. За результатами засідання, до Кабміну направили лист, у якому комітет висловив серйозну стурбованість відсутністю прогресу і комунікації з боку представників українського уряду. 

Наступне засідання має відбутися  з 30 листопада до 4 грудня. 

Довідково:

Полонина Боржава є природоохоронним об’єктом міжнародного значення і входить до Смарагдової мережі Європи. Смарагдова мережа створюється за рекомендацією Постійного Комітету Бернської Конвенції при Раді Європи з метою збереження біорізноманіття. Україна ратифікувала Бернську конвенцію (повна назва – «Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі) у 1996 році, і тепер, за Конституцією, це частина нашого законодавства і ми зобов’язані зберігати ці території.

Оскільки будівництво вітрової електростанції може призвести до знищення саме тих найцінніших видів і оселищ, які охороняються у рамках Бернської конвенції, ГО «Українська природоохоронна група» направила скаргу до Постійного Комітету, яка розглядається вже протягом двох років. У ході розгляду Бюро Постійного Комітету у листопаді 2019 року рекомендувало уряду України призупинити реалізацію проекту ВЕС на час, поки незалежні експерти з Комітету проведуть свою оцінку впливу на довкілля. Однак, уряд не надіслав до Комітету жодної інформації стосовно поточної ситуації і своїх наступних дій.

Як ми вже повідомляли, ОПУ веде переговори про будівництво «високогірного всесезонного спортивно-туристичного кластера «Боржава» з компанією, яка проводила Олімпійські ігри в Сочі у 2014 році та чемпіонат світу з футболу в Росії у 2018. Визнання прогресивними країнами світу Росії як агресора і застосовані до неї санкції не завадили «бізнесменам» співпрацювати з Росією.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost