Догори
Дати відгук

Чи буде обов'язковою вакцинація та чи можна відмовитися від щеплень: дали пояснення

2 хв на прочитання30 Листопада 2020, 12:07
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Обов'язкова вакцинація в Україні прописана у ряді законів та підзаконних актів, а от від щеплень дитини можна відмовитися, якщо батьки згодні взяти відповідальність на себе. Про це 30 листопада на брифінгу заявив головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Він презентував українцям законопроєкт номер 4142 “Про систему громадського здоров'я”, який цього тижня у парламенті стоїть на порядку денному.

"Та кількість звинувачень, які лунають вбік цього законопроєкту в частині імунопрофілактики викликає, як мінімум, подив.  Недарма ВООЗ віднесла антивакцинальні настрої до 10 найбільших загроз людству", - обурився Ляшко. 

Для глядачів брифінгу та народних обранців, які вже цього тижня голосуватимуть за законопроєкт, Ляшко назвав його сильні сторони та нововведення, які він запроваджує. 

За словами головного державного санітарного лікаря країни, є низка положень про вакцинацію, які вже були врегульовані ранішими законодавчими актами, але на яких зараз спекулюють противники щеплень. Зокрема, йдеться про:

  • обов'язкову вакцинацію населення проти 10 інфекційних хвороб (положення регулюють ЗУ “Про захист населення від інфекційних хвороб” та “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”);
  • недопущення до дитячих садків та шкіл дітей без щеплень, які передбачені Національним календарем (ВСУ своїм рішенням від 17 квітня 2019 року визнав, що вакцинація в Україні обов'язкова, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садки);
  • професії, вакцинація для яких є обов'язковою (Постанова Кабміну від 2001 року, яка визначає перелік професій, які мають пройти обов'язкові щеплення, щоб приступити до роботи).  

Крім цього, Віктор Ляшко окреслив нововведення, що їх передбачає законопроєкт номер 4142.

"До десяти інфекційних хвороб додали новий антиген — пневмококову інфекцію. Також урегульовується питання презумпції згоди пацієнта на проведення профілактичних щеплень. Тепер потрібно буде написати заяву, якщо ви відмовляєтесь вакцинувати свою дитину", - сказав Ляшко.

До слова, лікарі радять кожному дорослому ознайомитися зі своєю вакцинальною картою та перевірити, чи записані там проведені щеплення від дифтерії та правця, гепатиту В, кору, краснухи й паротиту, вітряної віспи та пневмококу.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора