Догори
Дати відгук

Чому виникає діабет: названо головну причину

Людський організм став вразливим перед діабетом через збої в роботі одного гормона

1 хв на прочитання09 Листопада 2020, 10:55
Поділитись:

Збої в синтезі інсуліну роблять більшість людей уразливими до діабету другого типу. До такого висновку прийшла група американських учених, дослідження яких опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Автори наукової роботи з'ясували, що метаболічні порушення є наслідком збоїв при синтезі проінсуліну - прогормона, виробленого спеціальними бета-клітинами підшлункової залози.

На думку фахівців, ця "ненадійність" гормону привела до того, що людина стала еволюційно вразливою до діабету.

Вчені відзначають, що жодна мутація не здатна вплинути і на синтез, і на ефективність гормону при зв'язуванні з рецептором, оскільки ці функції вимагають різних структурних особливостей, що суперечать один одному.

Так, наприклад, при діабеті другого типу надлишок інсуліну сприяє розвитку дисфункції бета-клітин і виправлення цього порушення спричинило б погіршення іншої функції гормону.

Раніше ми писали, що планування вагітності з діабетом - складний момент у житті жінки. Це стосується будь-якої його стадії. Діабет навіть може "прокинутися" уже в період вагітності. Такий прояв називається гестаційним. Однак це не привід відмовлятися від дару материнства.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.