Догори
Дати відгук

Діабет і материнство: як виносити здорову дитину

Плануючи вагітність при діабеті, загострити увагу слід на харчуванні і режимі

1 хв на прочитання27 Жовтня 2020, 09:36
Поділитись:

Планування вагітності з діабетом - складний момент у житті жінки. Це стосується будь-якої його стадії. Діабет навіть може "прокинутися" уже в період вагітності. Такий прояв називається гестаційним. Однак це не привід відмовлятися від дару материнства.

GreenPost зібрав кілька порад від лікарів, як спланувати вагітність з цим недугом та народити здорову дитину.

Основна мета планування вагітності при діабеті - досягти глікемічного контролю, близького до такого у здорових жінок.

Рівень глюкози в в крові має коливатись від 3,3 до 5,9 ммоль/л. Досягти цих показників досить складно, особливо з огляду на постійний гормональний шторм під час вагітності і мінливі потреби в інсуліні.

Польське діабетичне суспільство (PTD) рекомендує компенсовувати діабет на рівні HbpA1c до 6,5% при зачатті і менше 6% під час вагітності.

Плануючи вагітність при діабеті, також слід пам'ятати про своє харчування. Воно повинно забезпечувати потрібну кількість поживних речовин з низьким глікемічним індексом. Його слід розробляти індивідуально з урахуванням показників: зріст, вага, фізична активність.

Якщо жінка не може дозволити собі проконсультуватися з дієтологом, особливу увагу слід приділяти тому, щоб знати, що вона їсть, і її власним спостереженням.

Основний принцип при складанні меню полягає в тому, що воно повинно бути різноманітними, тобто містити корисні складні вуглеводи, корисний білок і «правильні» жири.

До слова вагітну жінку з діабетом крім лікаря гінеколога має вести ще і ендокринолог, тому про найменші зміни в організмі потрібно повідомляти і йому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost