Догори
Дати відгук

Чому варто пити каву перед сном: відповідь здивує

Нейробіолог розповіла, як саме підготуватися до ідеального "кавового сну".

2 хв на прочитання23 Лютого 2024, 21:02
Чи можна пити каву перед сном Чи можна пити каву перед сном
Поділитись:

Кофеїн і якісний сон не часто йдуть пліч-о-пліч, але лікарі, спортсмени та перевтомлені студенти вже давно оцінили користь кави перед денним сном.

За словами доктора Міро Фігури, анестезіолога медичного центру Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, вживання кави (або іншого кофеїновмісного напою) безпосередньо перед сном допомагає прокинутись бадьорим та енергійним.

Дослідження показують, що поєднання кави зі сном дає змогу відчути себе більш бадьорим, ніж сон без попереднього вживання кави. Одне з досліджень, яке вивчало взаємозв'язок між сном, кофеїном та працівниками нічних змін, показало, що вживання кави перед сном залишало учасників більш бадьорими, ніж у групі плацебо, які не вживали кофеїн перед сном.

Наукова причина, що пояснює бадьорість кавового сну, полягає у взаємозв'язку між аденозином (хімічною речовиною в організмі, яка викликає відчуття сонливості) і кофеїном. Коли аденозин накопичується в організмі, ми відчуваємо втому.

Однак, коли ми спимо, рівень аденозину падає. Саме це природне зниження рівня аденозину в поєднанні з енергетичним ефектом кофеїну дає відчуття бадьорості після кавового сну.

"Кофеїн є блокатором аденозинових рецепторів, - пояснює доктор Фігура. "Тож навіть якщо аденозин присутній, він не може викликати у вас відчуття втоми, оскільки кофеїн блокує рецептор. Сон, з часом, насправді зменшує кількість аденозину. Якщо робити і те, і інше разом, це має накопичувальний ефект".

Експерт зі сну, дипломований психолог і нейробіолог доктор Ліндсі Браунінг розповіла, як саме підготуватися до ідеального "кавового сну".

"Випийте каву, а потім подрімайте 20 хвилин, - радить доктор Браунінг. "Кофеїн ще не встиг подіяти на ваш організм, тому ви зможете заснути. Але до того часу, як ви прокинетеся, він вже буде у вашому організмі, тож ви будете бадьорими від цієї невеликої добавки".

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.