Догори
Дати відгук

Поганий запах із рота: що з цим можна зробити

Є кілька способів визначити, у чому проблема.

2 хв на прочитання28 Серпня 2022, 12:06
Поділитись:

Багато людей не відчувають запаху власного дихання. Тому дізнатися про те, що у вас із рота погано пахне, ви можете, швидше за все, лише від оточуючих. Ось у чому причина такого запаху і як його можна позбутися, пише «Країна Здоров`я»  

Запах із рота може бути першим сигналом того, що у вашому організмі щось не так. Є кілька способів визначити, у чому проблема.

Взагалі в 90% випадків неприємний запах із рота виникає, коли в роті знаходяться бактеріальні побічні продукти. Через них дихання людини може пахнути тухлими яйцями (це леткі сполуки сірки) або калом (це метилмеркаптан/сірководень).

Найголовнішим «винуватцем» створення неприємного запаху вважається язик. На ньому накопичується дуже багато різних бактерій, які можуть утворювати наліт на мові. Через цей наліт може псуватися запах дихання. Але виправити це можливо, якщо під час чищення зубів не забувати і про чищення язика.

У вас може неприємно пахнути з рота та через вживання певних продуктів. Наприклад, часнику та цибулі. З інших причин неприємного запаху - куріння, гній через інфекції ротової порожнини, дірки в зубах, проміжки в пломбах, «кишені» (зазори) у яснах, імплантати, брекети та зубні протези. Визначити причину неприємного запаху у разі допоможе стоматолог.

А що щодо запаху з рота вранці? Справа в тому, що під час сну слина або взагалі не утворюється, або її виробляється набагато менше. Через це все в роті застоюється і бактерії починають розмножуватися, виділяючи неприємні запахи. Тому так важливо чистити зуби ввечері перед відходом до сну.

Зменшити слиновиділення можуть і такі фактори, як голодування, зневоднення, стрес, тривога, прийом антидепресантів та препаратів, які знижують тиск, кофеїн, алкоголь, рекреаційні наркотики.

Також якщо під час сну ви дихаєте не носом, а ротом, то запах із рота у вас теж може бути гіршим.

Є й серйозніші причини, через які з'являється неприємний запах з рота. Це хронічний синусит та тонзиліт.

Щоб позбавитися неприємного запаху, більшості з нас потрібно просто добре чистити зуби, пити багато води, відмовитися від тютюну, регулярно відвідувати стоматолога, а також лікувати хронічний гайморит та тонзиліт. Якщо ж ви з'їли щось на зразок часнику, то зменшити запах допоможуть жуйка або льодяники.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання8 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання8 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost