Догори
Дати відгук

Чому тріскаються помідори та як цього уникнути: поради

Найбільш схильні до розтріскування великі сорти

1 хв на прочитання25 Серпня 2022, 14:52
Поділитись:

У вирощуванні томатів однією з найбільш поширених проблем є утворення тріщин. Найчастіше причиною цього є неправильний догляд та різка зміна вологості повітря й температури: коли після тривалої посухи раптом починаються зливи, у плоди надходить одразу багато води, тому шкірка, що складається з тонких клітин, не витримує підвищеного тиску й розривається. Є й інші причини тріщин на помідорах, при чому для тепличних та ґрунтових томатів вони відрізняємося, пише Zaxid.net

Тріщини на томатах – це не захворювання і не інфекція, а фізіологічний стан, проте вони полегшують потрапляння грибків, вірусів і бактерій у плід, а сік приваблює шкідників. Найбільш схильні до розтріскування великі сорти, а також томати з щільною м’якоттю. Світло-жовті щільні гібриди є найбільш чутливими. Тепличні помідори тріскаються частіше, оскільки під плівкою при підвищених температурах ґрунт висихає швидше.

Причини виникнення тріщин у тепличних томатів:

  • не зовсім правильно підібраний сорт;
  • перегрів плодів;
  • надмірний полив дозрілих плодів;
  • використання концентратів при підгодівлі;
  • зайве оголення кущів та занадто активне пасинкування;
  • дефіцит поживних речовин.

Причини виникнення тріщин у помідорів на грядках:

  • різкі зміни температури вдень і вночі;
  • різка зміна погоди, коли один день похмуро і дощитиме, а наступного дня – пекуче сонце;
  • рясний полив, занадто дощова погода;
  • вплив прямих сонячних променів;
  • нерегулярний полив, коли земля спочатку сильно висихає, а потім її рясно зволожують;
  • занадто активне пасинкування;
  • брак мікроелементів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.