Догори
Дати відгук

Чому не варто їсти червоне м’ясо?

На думку вчених нововиявлений кластер генів може в майбутньому спричинити низку серцево-судинних захворювань

2 хв на прочитання24 Грудня 2021, 23:43
Поділитись:

Відомий журнал Nature Microbiology опублікував статтю, у якій фахівці з Клівлендської клініки доводять, що споживання великої кількості червоного м'яса загрожує підвищеним ризиком інфарктів та інсультів через вироблення під час перетравлення речовини, що шкодить серцево-судинній системі.

Раніше ця ж група дослідників звернула увагу, що триметиламін N-оксид – побічний продукт, що утворюється при перетравленні кишковими бактеріями певних поживних речовин з червоного м'яса та іншої їжі тваринного походження – підвищує ризики інсульту та хвороб серця. У процесі перетворення карнітину ТМАО утворюється проміжний метаболіт гамма-бутиробетаїн.

Переробити карнітин у гамма-бутиробетаїн можуть багато мікробів, але лише деякі з них потім перетворять гамма-бутиробетаїн на ТМАО. Найчастіше цим займається бактерія Emergencia timonensis, яка у великій кількості зустрічається у калі всеїдних людей і в малому – у калі вегетаріанців.

Дослідники взяли натще зразки плазми крові майже 3000 добровольців та вивчили вміст гамма-бутиробетаїну у пробах. Зіставивши рівні гамма-бутиробетаїну з клінічними даними, дослідники встановили, що, чим вищий був його вміст у крові, тим частіше в учасників дослідження спостерігалися інсульти, інфаркти та інші серцево-судинні захворювання.

Експерименти на мишах та дослідження калу учасників дослідження показали, що підвищення концентрації бактерій Emergencia timonensis дійсно сприяє більш вираженій переробці гамма-бутиробетаїну у ТМАО. Вчені змогли ідентифікувати у кишкових мікроорганізмів кластер із шести генів, який відповідає за утилізацію гамма-бутиробетаїну. Виявилося, присутність гамма-бутиробетаїну сприяє активній роботі всіх шести генів, чотири з яких відіграють основну роль у перетворенні гамма-бутиробетаїну на ТМАО.

Вчені вважають, що виявлений кластер генів у майбутньому може стати мішенню для боротьби з одним із факторів серцево-судинних захворювань. Поки що вони рекомендують не зловживати червоним м'ясом — безпечнішими джерелами білка можуть стати птиця і риба.

Як писали раніше:  біль у грудній клітці не завжди потребує негайного виклику швидкої.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Світовий рекорд: київські діти створили унікальне арт-полотно
Унікальний мистецький проєкт київських дітей встановив світовий рекорд
2 хв на прочитання54 хвилини тому
Зображення згенеровано ШІ
Невидима рана шкіри: чому гідраденіт гнійний вимагає уваги саме сьогодні
4 хв на прочитання3 години тому
Фото: Максим Нікітін
Дієтолог назвав рибу, кориснішу за лосось, та розповів, як її краще готувати
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Навіть помірне вживання алкоголю може прискорити розвиток хвороби Альцгеймера – дослідження
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день без тютюну: чому 45 % української молоді потрапляє в нікотинові пастки та як їх захистити?
6 хв на прочитанняВчора
У червні очікуються потужні магнітні бурі: детальний прогноз
1 хв на прочитання30 Травня 2025
Паразит, що заражає до 50 % людей, «обезголовлює» сперматозоїди — ось що з’ясували науковці
4 хв на прочитання30 Травня 2025
Ілон Маск під час передвиборчої кампанії Трампа вживав багато кетаміну - ЗМІ
4 хв на прочитання30 Травня 2025