Хто не любить салат з помідорів і овочів, коли організм активно запасається вітамінами. Здавалося б, ці два овоча настільки зрослися в нашому розумінні, що їх навіть не уявляють один без одного.
Однак, як виявилося, змішувати їх в одній страві не можна категорично. І це при тому, що кожен з цих овочів сам по собі джерело вітамінів і мінералів.
У помідорах міститься велика кількість вітамінів С і В, флавоноїд нарингенін, необхідний для регенерації тканин і володіє здатністю зменшувати запалення, а також лікопін, корисний для серця і знижує ризик розвитку онкології. У плодах також багато калію, бета-кератину і хлорогенової кислоти, яка стабілізує кров’яний тиск.
Огірки багаті клітковиною, вітамінами групи В, калієм, йодом і корисними мікроелементами, що запобігають накопиченню холестерину і поліпшують роботу серцевого м’яза. Ці овочі гарні для нормалізації обміну речовин, боротьбі з набряком і проблеми зі щитовидною залозою.
Але все це відмінно працює, коли овочі їдять окремо. Помідори можна віднести до кислих продуктів, а огірки — до лужних. Змішуючись в одному салаті, вони мало того, що нейтралізують один одного, так ще й утворюють солі, які можуть негативно відбитися на роботі печінки і нирок.
“По-перше, в огірках міститься аскорбіназа, що розщеплює вітамін С (він є в помідорах). По-друге, у огірків і помідорів різні процеси засвоєння, шлунок може перетравлювати щось одне, а інший продукт, відповідно, почне бродити. Через це бродіння салат з огірків і помідорів може здатися важким, в кишечнику з’являться гази”, — розповів Ігор Морміль.