Догори
Дати відгук

Чому гіпертонія посилює наслідки коронавірусу

Для людей з кардіологічними проблемами ймовірність смерті від коронавирусної інфекції була більш ніж в чотири рази вища, а з ожирінням і діабетом - від трьох до п'яти разів.

2 хв на прочитання25 Грудня 2020, 11:10
Поділитись:

Високий тиск може безпосередньо посилювати запалення, спровоковані коронавірусом нового типу, а також уповільнює його виведення з організму. До такого висновку прийшли біологи, які спостерігали за тим, як гіпертоніки переносять COVID-19. Статтю з результатами їхніх спостережень опублікував науковий журнал Nature Biotechnology.

"Ми визначили молекулярні механізми, які пояснюють, чому гіпертоніки набагато частіше потрапляють в реанімацію і вмирають від COVID-19. Ці проблеми можна придушити деякими ліками від гіпертонії і ниркової недостатності", - пишуть дослідники.

Людей, які страждають від діабету, ожиріння, хронічних хвороб серця, а також курців коронавірус нового типу (SARS-CoV-2) вражає значно частіше за інших. Зокрема, вчені виявили, що для людей з кардіологічними проблемами ймовірність смерті від коронавирусної інфекції була більш ніж в чотири рази вище, а з ожирінням і діабетом - від трьох до п'яти разів.

Точні причини цього поки не відомі. Однак вчені припускають, що зайва вага, проблеми з переробкою цукру і порушення серцево-судинної системи особливим чином змінюють роботу імунітету, роблячи організм більш схильним до розвитку запалень і спонтанної появи тромбів в судинах.

Молекулярні біологи під керівництвом професора Берлінського університету імені Гумбольдта (Німеччина) Ірини Леманн з'ясували, чому гіпертонія різко збільшує ймовірність загибелі від коронавирусной інфекції.

Вони вивчали, як змінилася робота організму гіпертоніків, які захворіли COVID-19 і брали при цьому ліки від тиску.

Леманн і її колеги з'ясували, що обидва типи препаратів не підвищують, а зменшують вірогідність появи найважчих наслідків COVID-19. Вони вивчали історії хвороб 144 пацієнтів з гіпертонією, які брали або не приймали два найпоширеніші типи ліків від тиску під час хвороби.

Виявилося, що прийом ліків від тиску на основі інгібіторів ферменту ACE знизив ризик загибелі від інфекції приблизно у вісім разів порівняно з іншими гіпертоніками. Інші препарати, які безпосередньо блокують роботу ангіотензинових рецепторів, зменшили його приблизно в два рази. Аналогічним чином концентрація вірусних частинок в їх організмі знижувалася з такою ж швидкістю при прийомі ліків, як і у хворих, які не страждають від гіпертонії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитаннягодина тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання3 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання4 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання4 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання5 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання5 годин тому