Догори
Дати відгук

Чому болять суглоби на погоду та як усунути цей біль — розповідають лікарі

Такі симптоми пов'язані радше не з мінливістю погоди, а зі станом опорно-рухового апарату.

2 хв на прочитання04 Вересня 2023, 12:01
Поділитись:

Багато людей при різкій зміні погоди відчуваєте ниючий біль у суглобах. Подібні симптоми властиві людині будь-якого віку та професії. І пов'язані вони радше не з мінливістю погоди, а зі станом опорно-рухового апарату. «Відродження життя» розповідає, чому виникає біль у суглобах і що можна зробити, щоб позбутися цих неприємних симптомів.

Найчастіше відчуття дискомфорту, яке настає саме в період негоди, пов'язане із різким перепадом атмосферного тиску. Його стрибок впливає на артеріальний тиск людини, що передається до суглобових сумок. Якщо спостерігаються якісь порушення суглобового хряща, то тиск передається на нервові закінчення, і ви відчуваєте біль. Першоджерелом проблеми є фактори, що призвели до руйнування суглобового хряща. Серед них можна відзначити:

  • неправильне харчування, що призводить до дефіциту мінералів,
  • зайву вагу,
  • неправильний розподіл навантаження внаслідок деформації стоп,
  • малорухливий спосіб життя,
  • надмірну фізичну активність.

Аби знизити неприємні відчуття та запобігти подальшому розвитку хвороби, варто виключити фактори, що руйнують хрящову тканину. Ось деякі рекомендації щодо цього.

Контролюйте масу тіла. Надмірна вага надає сильне навантаження на опорно-руховий апарат, як і недостатня маса є свідченням незбалансованого харчування. Включіть у раціон продукти, багаті на мінерали та вітамін С, займайтеся спортом і стежте за своєю вагою.

Практикуйте збалансоване фізичне навантаження. Якщо протягом дня ви довго перебуваєте у сидячому положенні, робіть невеликі перерви на легку зарядку. Якщо ви, навпаки, наражаєте себе на часті фізичні навантаження, не забувайте їх чергувати з періодами відпочинку, щоб дати організму можливість відновитися.

Носіть зручне взуття. Тісне взуття чи високі підбори призводять до деформації нижніх кінцівок. Якщо вам довго доведеться простояти, виберіть для цих випадків зручне взуття на низькому ходу.

Приймайте хондропротектори. Вони дозволяють підтримувати суглоби у здоровій формі.

Не варто ігнорувати симптоми болів у кінцівках при зміні погоди, вони можуть стати провісниками серйозніших захворювань — артрозу й артриту. Перегляньте свій спосіб життя і за перших ознак нездужання відвідайте лікаря — він допоможе вам виявити їх джерело і призначить правильне лікування.

Також ми наводили 7 способів захистити здоров’я суглобів у міжсезоння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.