Догори
Дати відгук

Через рекордні ціни Україна почала імпортувати картоплю з Польщі

Наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію

2 хв на прочитання11 Січня 2024, 20:35
Через рекордні ціни Україна почала імпортувати картоплю з Польщі Через рекордні ціни Україна почала імпортувати картоплю з Польщі
Поділитись:

Відповідно, якщо зараз Україна почала імпорт картоплі з Польщі та інших країн ЄС, тому що ціни там зараз нижчі, то, цілком імовірно, найближчим часом ціни на картоплю в Польщі також підуть вгору.

За інформацією аналітиків EastFruit, в Україні прискорюються темпи зростання цін на картоплю, що призвело до перших у цьому сезоні оптових поставок імпортної продукції на ринок країни. З 4 січня 2024 року в Україну почали надходити великі партії картоплі з Польщі, а також із Литви та Латвії, що вимірюються сотнями тонн.

Наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію, як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро. Фактично за рік ціни на цей товар зросли в 3,5-4,0 раза. При цьому буквально за останні 3 тижні оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу, що зробило імпорт картоплі економічно доцільним, – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Серед проблем зокрема фактична заборона на використання будь-яких препаратів для запобігання проростанню картоплі під час зберігання в Євросоюзі. Це призводить до необхідності зберігати картоплю за нижчої температури, але цей вид зберігання не є настільки ж ефективним. Тож, окрім зростання витрат на зберігання у 2-4 рази, картоплярі ЄС також говорять про різке зростання втрат картоплі під час зберігання, адже вимоги до якості продукції ніхто не скасовував.

Якщо зараз Україна почала імпорт картоплі з Польщі та інших країн ЄС, тому що ціни там зараз нижчі, то, цілком імовірно, найближчим часом ціни на картоплю в Польщі також підуть вгору. Це призведе до необхідності збільшувати оптові ціни на продукцію і в Україні, щоб імпорт і далі мав сенс.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost