Догори
Дати відгук

Дієтолог розповіла, чим небезпечна вчорашня їжа

Не рекомендується, наприклад, не розігрівати зайвий раз вчорашнє м'ясо або птицю.

3 хв на прочитання22 Січня 2022, 06:36
Поділитись:

Лікар розповіла, що буде, якщо їсти вчорашню їжу, і дала рекомендації тим, у кого немає можливості готувати кожен день.

Чи можна їсти те, що було приготовано вчора? До яких наслідків це призведе? Як правильно зберігати їжу і що робити, якщо немає можливості готувати кожен день? Про це розповіла лікар-терапевт і дієтолог Ольга Лушнікова.

Їжа - джерело енергії

Їжа для людини - це, в першу чергу, джерело енергії і необхідний будівельний матеріал для нормального функціонування організму. Корисні властивості багатьох продуктів не зберігаються на наступний день після приготування і стають не тільки марними, але часто і небезпечними для організму. Тому дуже важливо, щоб страви, які складають ваш щоденний раціон були свіжими і правильно приготованими.

Як правильно зберігати

Що ж робити тим, у кого не можливості готувати кожен день? Холодильник в допомогу! Але і тут є свої нюанси. Термічно оброблену їжу, яка залишилася після останнього прийому їжі, можна прибирати в холодильник тільки через дві години після її приготування. Страви з м'яса можуть зберігатися не більше трьох-чотирьох днів, а ось незаправлені овочеві салати - лише кілька годин. Лушнікова радить упаковувати їжу перед тим, як поставити її в холодильник, харчовою плівкою або ховати в закриті контейнери. І не забувайте про правило товарного сусідства: сирі продукти не повинні знаходитися на одній полиці з готовими.

Як правильно розігрівати

Щоб ваша страва зберегла якомога більше корисних властивостей, потрібно правильно її розігріти. Одне з важливих правил - їжу не можна термічно обробляти багато разів: у ній накопичуються шкідливі речовини і гинуть корисні. Наприклад, смажена на олії картопля містить небезпечні для організму трансжири, а при повторному підігріванні їх кількість збільшується. Щоб цього уникнути, дієтолог радить просто перекласти вміст з великої сковорідки в окрему ємність поменше і тільки тоді підігріти.

М'ясо краще не гріти

М'ясо та птиця - з списку тих продуктів, яких краще не розігрівати багато разів. Лікар розповіла, що в курячому м'ясі, наприклад, при повторній тепловій обробці змінюється структура білка. Продукт в такому випадку складніше засвоюється, що може викликати важкість у шлунку. Тому дієтолог рекомендує не розігрівати зайвий раз вчорашнє м'ясо або птицю, а додавати в салати або холодні закуски.

Готуйте прості страви

Найефективнішим способом зберегти всі корисні властивості продуктів - готувати кожен раз свіже. Лушнікова радить не морочитися над складними стравами, якщо на це не вистачає сил і часу. На думку дієтолога, чим простіше - тим краще.

До слова, Кабмін зменшив дію COVID-сертифікатів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Грошовий гороскоп на червень: кому пощастить
Чотири знаки зодіаку, на яких чекає фінансовий успіх у червні
2 хв на прочитаннягодина тому
Як зберігати полуницю
Як зберегти полуницю свіжою до двох тижнів: простий лайфхак
1 хв на прочитання2 години тому
Схема розкрадання на аграрних грантах на Закарпатті
Схема розкрадання на аграрних грантах: у фігурантів знайшли угорські паспорти, хто наступний
1 хв на прочитання4 години тому
Незаконний вилов у Сасику
Інспекція зафіксувала незаконний вилов біоресурсів у Сасицькій затоці
1 хв на прочитання5 годин тому
Ціни на тепличні огірки в Україні різко впали, причини
1 хв на прочитання10 годин тому
БЕБ викрило схему розкрадання 80 мільйонів гривень на грантах для садівництва: подробиці
1 хв на прочитання13 годин тому
Мерц запропонував Трампу спільно тиснути на Росію заради завершення війни
3 хв на прочитання15 годин тому
Дерев'яні огорожі для клумб: як обрамити красу саду стильно та довговічно (ФОТО)
4 хв на прочитання21 година тому