Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Час переглянути свою косметичку: косметолог радить, як допомогти шкірі адаптуватися до осінніх холодів

Час переглянути свою косметичку: косметолог радить, як допомогти шкірі адаптуватися до осінніх холодів

Які процедури та доглядові засоби обов'язкові?

4 хв на прочитання19 Листопада 2023, 07:31
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Восени нашій шкірі потрібен особливий догляд. Низька температура повітря призводить до того, що капіляри звужуються, колір шкіри тьмяніє. Сальні залози працюють не так активно. Шкіра стає сухою та чутливою. Загалом осінь — час переглянути свою косметичку.

Основними правилами догляду за шкірою в осінній період поділилася лікар-косметолог, дерматовенеролог Юлія Баранова.

Основні правила догляду

Безумовно, кожна пора року вносить у догляд за шкірою свої корективи. В осінні місяці через перепад температури, вітряної та холодної погоди порушується та слабшає захисна функція шкіри. Через це різні забруднення проникають глибше. В результаті з'являються запалення та почервоніння, підвищується чутливість.

Сухе повітря у приміщенні через опалювальні прилади теж негативно впливає на стан шкіри. Вона стає сухою або, навпаки, жирнішою.

Водночас осінь — найкращий час для більшості маніпуляцій зі шкірою, чи то домашній догляд, чи то професійні процедури.

Повноцінний догляд за шкірою восени повинен включати: очищення, тонізування, зволоження, захист. І, безперечно, правильний раціон.

Очищення

Восени сальні залози працюють не так інтенсивно, як, наприклад, улітку. Тому використати спиртові косметичні засоби категорично не варто. Краще використовувати м'якіший спосіб очищення, який не позбавляє шкіру вологи.

Агресивні гелі та пінки, що містять ПАР, які сушать шкіру, краще замінити на м'якіші, з кремовою текстурою. Наприклад, підійде легка пінка чи гідрофільна олія для вмивання, молочко для зняття макіяжу. Власницям сухої та нормальної шкіри слід звернути увагу на косметичні засоби на ліпосомальній основі. Вони захистять шкіру від зневоднення, оскільки сприяють утриманню вологи.

Що стосується пілінгу, то ця процедура має стати регулярною: раз на тиждень, якщо шкіра нормального типу, двічі на тиждень — для жирного типу, раз на два тижні — для сухого. Пілінг ефективно відлущує ороговілі частинки шкіри, сприяє зниженню ризику появи висипів. Ідеальним осіннім пілінгом вважаються засоби з AHA-і BHA-кислотами. Вони не травмують шкіру, але добре видаляють мертві клітини.

Тонізація

Завершальний етап очищення — тонізація. За допомогою тоніка шкіра остаточно очиститься від залишків косметичних засобів і бруду, впоратися з якими не вдалося гелю для вмивання. При виборі тоніка слід віддавати перевагу тим засобам, які не містять спирту, щоб не пересушити шкіру і не порушити її природний РН.

Зволоження

Восени також не можна обійтись без зволоження шкіри. Однак літні креми з легкою текстурою вже не можуть впоратися зі своїм завданням. Тому вибір варто зупинити на кремах із жирнішою текстурою. Вони створять добрий бар'єр, що перешкоджає втраті вологи у шкірі. Ефективно нормалізують гідроліпідний баланс і відновлюють дефіцит вологи нічні креми з відновлювальними компонентами, ретинолом чи кислотами.

Набагато глибше за крем проникають у шкіру сироватки, які добре зволожують і відновлюють гідробаланс шкіри. У їх складі часто присутні колаген, олія ши та інші компоненти.

Крім того, двічі на тиждень можна використовувати маски для обличчя. Особливо з гіалуроновою кислотою, яка здатна проникати у глибокі шари шкіри. Власниці сухої та нормальної шкіри можуть наносити поживні та глибоко відновлювальні маски. Тим, хто має жирну і комбіновану шкіру, підійдуть легші зволожуючі маски.

Захист

А ось ховати сонцезахисний крем на найдальшу полицю не варто. Звичайно, рівень SPF потрібно вибирати дещо нижчим, ніж у літній косметиці. Оптимальний рівень SPF — 30-50. Аби не перевантажувати шкіру, можна використовувати тільки один продукт із сонцезахисним фактором, наприклад тональний ВВ-крем або пудру.

Правильний догляд за шкірою, безумовно, важливий. Разом із тим, аби мати доглянутий вигляд, бездоганну шкіру, до ефективних косметичних засобів слід додати харчування. Свій раціон необхідно намагатися скласти таким чином, щоб у ньому були всі необхідні вітаміни та мінерали, особливо поліненасичені жирні кислоти.

Також ми розповідали про вмивання яблучним оцтом — дешевий лайфхак для чистої шкіри.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитаннягодина тому
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання10 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора