Проте менше уваги приділяється часу їжі, який, мабуть, також впливає на тривалість життя. Багато досліджень вивчали вплив обмеженого часу годівлі (TRF) на маркери довголіття. TRF – це форма переривчастого голодування, яка включає більш тривалий щоденний період голодування.
Попередні дослідження повідомляють, що переривчасте голодування покращує кардіометаболічне здоров’я у гризунів і людей та резистентність до інсуліну, пише Express.
Дослідники визначили як переривчасте голодування впливає на експресію генів, циркулюючі гормони та добові патерни кардіометаболічних факторів ризику у людей.
“Уривчасте голодування знижувало середні 24-годинні рівні глюкози та глікемічні коливання (наявність глюкози в крові). Це важливо, тому що нестабільна глюкоза (цукор у крові) є попередником і ознакою діабету 2 типу”.
Більше того, переривчасте голодування також змінює добовий характер кортизолу — стероїдного гормону, який допомагає регулювати реакцію організму на стрес — та експресію кількох генів циркадного годинника.
До слова, вчені з'ясували, яка хвороба серця підвищує ризик деменції на 35%.