Чай чи кава? З якого напою найкраще починати ранок

3 хв на прочитання01 Березня 2023, 07:32

Насправді не все так просто.

Одні люди починають свій день із філіжанки кави. Інші воліють на сніданок міцний чорний чай, який теж допомагає прокинутися та підбадьоритися. Суперечки про те, що краще, не мають сенсу: кожен вибирає напій на свій смак. І поки є вибір — це чудово, розповідає ТЧК.

Плюси та мінуси сніданку з кавою

Чашка кави, випита зранку, діє краще за будь-який будильник: не минає і півгодини, як мозок включається в роботу, різко підвищується фізична та розумова активність, а настрій піднімається завдяки викиду дофаміну й адреналіну — гормонів радості та збудження. Згідно з дослідженнями науковців, кава при цьому знижує ризики таких захворювань, як діабет, рак, цироз і хвороба Альцгеймера. Також кавові антиоксиданти здатні продовжити нам термін і якість життя. А ще є думка, що кава замість сніданку — чудова дієта для охочих схуднути.

Однак не все так просто.

Якщо ваш сніданок складається тільки з американо чи еспресо, великий ризик рано чи пізно заробити гастрит та інші розлади шлунково-кишкового тракту, навіть якщо спочатку ваша травна система працювала як годинник. Все тому, що в каві містяться кислоти, котрі подразнюють слизову оболонку шлунка, а відсутність їжі з ранку не особливо йде на користь усьому організму. Можливо, ви й обдурите своє тіло, заглушивши відчуття голоду, але без правильних нутрієнтів воно дуже швидко почне бунтувати.

Як треба?

В ідеалі філіжанка кави повинна гармонійно поєднуватися з гарним повноцінним сніданком, що включає корисну саме для вас кількість білків, жирів і вуглеводів (розраховується індивідуально). Тоді ризики побічних ефектів зводяться до мінімуму, а корисні властивості можуть проявити себе повною мірою.

Плюси та мінуси сніданку з чаєм

Ранкова чашка чаю може підбадьорити майже так само ефективно, як кава: у чорному міцному чаї міститься в середньому від 45 до 55 мг кофеїну (на 100 г напою), а в зеленому — від 15 до 30 мг. Для порівняння: у каві — від 50 мг (арабіка) до 100 мг (робуста). А корисних властивостей у чаю анітрохи не менше.

Чай допомагає нам уникнути проблем із серцево-судинною системою, підвищеним холестерином, діабетом та онкологією, а також загалом працює на зміцнення імунітету (спасибі антиоксидантам).

Мінуси цього напою приблизно ті ж, що й у кави: його не варто пити натще, якщо ви не хочете заробити гастрит і перевантажити нервову систему.

Як треба?

Так само, як із кавою: уникати ранкового чаювання натщесерце. Нехай чай завжди буде доповненням до збалансованого сніданку.

Також ми розповідали, яким може бути сніданок: радить дієтолог.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: