Британські вчені з'ясували, що какао допомагає насичувати мозок киснем

3 хв на прочитання25 Листопада 2020, 16:15

Вживання продуктів, багатих флаванолами, добре впливає на судинну функцію мозку.

Вчені повідомили, що флаваноли - органічні речовини, що містяться в какао, підвищують постачання мозку киснем, що сприятливо впливає на когнітивні здібності.

Дослідження проводили британські вчені з Бірмінгемського університету разом з американськими колегами з університету Ілінойса в Урбані-Шампейн, а оприлюднили у журналі Scientific Reports.

"Флаваноли представляють собою невеликі молекули, що містяться в багатьох фруктах і овочах, а також у какао. Вони надають фруктам і овочам яскравий колір і, як відомо, корисні для судинної системи", - розповіла керівник дослідження Катаріна Рендейро, викладач наук про харчування в Школі спорту, фізичних вправ і реабілітації. 

Якщо до какао ви захочете приготувати щось смачненьке і здорове, то це легко зробити, залишаючись вдома. Все необхідне для приготування смачної страви, від салату до пасти, зберуть у бокс і доставлять у зазначений час.

У дослідженні взяли участь 18 дорослих людей без виявлених хвороб мозку, серця, судин або дихальних шляхів, які ніколи на палили. Експеримент включав в себе дві частини: спочатку випробовувані пили какао, багате флаванолами, потім - оброблене какао з дуже низьким вмістом цих молекул. Ні учасники, ні дослідники не знали, який з видів какао був в чашці в кожному конкретному випадку. Подвійне сліпе дослідження забезпечило відсутність стороннього впливу на результати.

Через приблизно дві години після вживання какао учасники дихали повітрям з концентрацією вуглекислого газу близько 5%, що приблизно в 100 разів перевищує нормальний атмосферний рівень. Організм реагує на це, збільшуючи приплив крові до мозку, що дозволяє швидше вивести вуглекислий газ. За швидкістю оксигенації вчені змогли оцінити функції судинної системи мозку.

Одночасно автори давали учасникам складні завдання, які вимагали від них приймати суперечливі або конкуруючі рішення. За допомогою функціональної спектроскопії вчені фіксували зміну кровотоку до мозку і вимірювали оксигенації у фронтальній корі - області мозку, що грає ключову роль в плануванні, регулюванні поведінки і прийнятті рішень.

14 з 18 випробовуваних після прийому флаванолів краще впоралися зі складними когнітивними тестами, вирішивши завдання на 11% швидше, ніж на початковому рівні або при вживанні какао зі зниженим вмістом флаванолів. Ще чотири учасники, у яких не відзначалося поліпшення, і раніше були найсильнішими в групі: як на початку, так і в кінці експерименту у них була найвища реакція оксигенації.

Таким чином, автори експерименту підтвердили, що вживання продуктів, багатих на флаваноли, добре впливає на судинну функцію мозку і когнітивні здібності, а також допомагає мозку швидше відновлюватися після легких судинних захворювань.

До слова, є п’ять продуктів, які дозволять легко протистояти стресу.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: