Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Біль у попереку, нетримання сечі, болісний секс: більше третини жінок мають проблеми зі здоров'ям після пологів — ВООЗ

Біль у попереку, нетримання сечі, болісний секс: більше третини жінок мають проблеми зі здоров'ям після пологів — ВООЗ

Наявні дані можуть занижувати справжній тягар таких розладів здоров'я.

2 хв на прочитання10 Грудня 2023, 23:03
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі The Lancet Global Health, щорічно щонайменше 40 млн жінок, імовірно, стикаються з тією чи іншою довгостроковою проблемою зі здоров'ям, спричиненою пологами. Про це повідомляють у ВООЗ.

Дослідження, що є частиною спеціальної серії досліджень у галузі здоров'я матерів, свідчить про тяжкий тягар післяпологових розладів здоров'я, які зберігаються протягом кількох місяців або навіть років після пологів. До них належать хворобливі відчуття при статевих зносинах у жінок (диспареунія), що вражають більше третини (35 %) жінок у післяпологовому періоді, біль у попереку (32 %), анальне нетримання сечі (19 %), нетримання сечі (8-31 %) , тривожні розлади (9-24 %), депресія (11-17 %), больові відчуття в області промежини (11 %), страх пологів (токофобія) (6-15 %) та вторинне безпліддя (11 %).

Автори матеріалу закликають до ширшого визнання в системі охорони здоров'я цих поширених проблем, багато з яких виникають після того періоду, протягом якого жінки зазвичай мають доступ до післяпологових послуг. Вони стверджують, що ефективне лікування під час вагітності та пологів також є важливим профілактичним фактором для виявлення ризиків і запобігання ускладненням, які можуть призвести до тривалих проблем зі здоров'ям після пологів.

«Багато післяпологових розладів здоров'я завдають жінкам значних страждань у повсякденному житті протягом тривалого часу після пологів, як в емоційному, так і у фізичному плані, проте вони значною мірою недооцінюються, не визнаються і не висвітлюються», — заявила Паскаль Алоті, директор Департаменту ВООЗ з охорони сексуального та репродуктивного здоров'я та наукових досліджень.

Довгострокові післяпологові розлади здоров'я визначаються як захворювання, які виникають через шість тижнів після пологів, тобто після закінчення періоду, після якого післяпологовий догляд зазвичай припиняється. Дослідження включає розлади здоров'я, пов'язані з впливом переймів і розродження. Причини можуть бути пов'язані з медичними втручаннями на цих етапах, такими як кесарський розтин або епізіотомія, але вони можуть виникати незалежно від того, як жінка народжує, і не супроводжуватись іншими ускладненнями.

Проте слід враховувати, що наявні дані були переважно обмежені країнами з рівнем доходу вищим за середній, і загальні цифри можуть занижувати справжній тягар таких розладів здоров'я.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.