Догори
Дати відгук

«Біль у бомбосховищі», «тривога під час війни», «голодні» болі: кардіолог розповідає про типи болю в області серця

Біль в області серця — це не завжди біль у серці.

4 хв на прочитання21 Березня 2022, 00:37
Поділитись:

Те, що в кожного українця зараз болить серце за Україну, для декого — не просто метафора чи порівняння, а й справжній біль у серці, викликаний воєнними умовами життя. Враховуючи те, що медичне обстеження та лікарська допомога наразі майже нікому не доступні, лікар-кардіолог Анна Солощенко розповіла про основні типи болю в області серця та допомогу при кожному з них.

Кардіолог наголошує, що біль в області серця — це не завжди біль у серці. Проекція болю на поверхню нашого тіла навіть не завжди відповідає розташуванню хворого органу — тобто може боліти в одному місці, а орган, із яким не все гаразд, може бути розташованим в іншому, пояснює лікар. Справа в розташуванні нервових сплетінь, до яких, ніби електричні дроти, збігаються нерви, що відповідають за різні органи та тканини. Та й в проекції серця розташовано ще чимало органів, окрім серця — легені, шлунково-кишковий тракт, ребра, м’язи тощо.

Анна Солощенко перераховує найчастіші причини болю в області серця.

1) Болять хребет, нерви, що виходять з або входять в хребтовий канал, ребра, міжреберні м’язи и міжреберні нерви. Лікарі називають ці болі радикулярними — від латинського слова radix, тобто корінь (мається на увазі нервові корінці). Для радикулярних болів характерний зв’язок із глибоким диханням (посилюється на вдиху або при кашлі), положенням тіла (наприклад, більше болить на лівому боці) або окремих частин тіла (болить при підйомі лівої руки або відведенні її назад). Характер болю частіше ниючий, колючий, часто пацієнти характеризують його як кіл наскрізь (біль у грудному відділі хребта) або по ходу якогось ребра (міжреберна невралгія). Болить довго, іноді годинами або днями. Такий біль може з’явитися при переохолодженні або довгому незручному положенні — «біль у бомбосховищі».

Що робити при такому болю? Зігрівання, протизапальні мазі, протизапальні препарати в будь-якому вигляді (свічки, таблетки, ін’єкції, що знайдете в аптеках чи вдома).Тепло, теплий вовняний шарф, просто час також допоможуть.

2) Болі в області серця також можуть виникати та тлі тривожних станів та розладів. Хронічний стрес, втома, недосипання можуть викликати тривожний розлад — «тривогу під час війни». В таких випадках біль в області серця може тривати годинами і днями, носити ниючий, колючий характер, не пов’язаний із фізичними навантаженнями та положенням тіла. Лікування — седативні, медитації, аутотренінг, позитивні емоції, повноцінний сон, рухи на свіжому повітрі, дихальні вправи.

3) Болі, притаманні захворюванням шлунково-кишкового тракту (шлунок, стравохід, підшлункова залоза). Нерегулярне харчування, нездорові продукти, стрес викликають ураження ШКТ. Болі в таких випадках, як правило, пов’язані із прийомом їжі або його відсутністю. «Голодні» болі, коли ви певний час не приймали їжу, характерні для гастриту із підвищеною кислотністю або виразкової хвороби. Болі одразу після їжі (взагалі або після певної їжі) — для проблем, пов’язаних із шлунком. Для виразкової хвороби дванадцятипалої кишки та проблем із підшлунковою характерний біль через годину-півтори після прийому їжі. Болі частіше пекучого характеру. Симптомами гастроезофагальної рефлюксної хвороби (коли їжа повертається в стравохід разом із агресивним шлунковим соком) є печія, відрижка кислим. Що робити в таких випадках? Вживаємо інгібітор протонної помпи (омепразол, пантапразол та інші «празоли»), пакетики із обволікуючою дією (гавіскон подвійної дії, альмагель тощо).

4) Болі, пов’язані із захворюваннями органів дихання, можуть мати різноматнітну локалізацію та характер, але ми думаємо про них тоді, коли вони супроводжуються іншими характерними симптомами — кашлем, підвищенням температури, симптомами застуди чи ГРВІ тощо. Лікування — відхаркувальні, антибіотики тощо.

Також кардіолог розповідає про стенокардію: коли, у кого, що робити.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.