Багато гіпертоніків можуть лише облизуватися, читаючи поради для гіпотоніків: як харчуватися при низькому тиску
Дієта без солі гіпотонікам не підходить, як і інші «голодні» дієти.
В основі гіпотонії — зниженого артеріального тиску (90/60 мм рт. стовпа та нижче) — знижений тонус судин. Лікування гіпотонії проводять із застосуванням тонізуючих засобів. Деякі з них відомі всім людям — міцний чай чи кава. Гіпотонікам рекомендоване харчування, багате на вітаміни та мікроелементи. Про те, на які продукти слід налягти при гіпотонії, а які, навпки, краще обмежити, розповідає MyJane.
На тонус судин добре впливають вітамін С, вітаміни групи, особливо В3. Вітамін В3 міститься в дріжджах, яєчних жовтках, печінці, зеленій частині рослин, моркві, молоці. Дієти зі зниженим вмістом білка гіпотонікам протипоказані. У цій категорії людей має бути повноцінний білковий раціон.
Гіпотонія часто супроводжується низьким гемоглобіном. Бажано контролювати його рівень і вживати більше продуктів, що містять залізо. Шпинат, гречка, гранат, печінка, волоські горіхи допоможуть підвищити рівень гемоглобіну. Лимонник і женьшень добре стимулюють судини. При гіпотонії можна сміливо скористатися спиртовими настоянками цих рослин.
Якщо за багатьох недуг заборонено зловживати сіллю, то при гіпотонії сіль корисна. Натрій, що входить до складу морської та кухонної солі, зв'язує воду в організмі, збільшує об'єм циркулюючої крові — й відбувається підвищення артеріального тиску.
Звичайно ж, це не означає, що сіль можна вживати без міри. Просто дієта без солі гіпотонікам не підходить, як і інші «голодні» дієти. Такі дієти уповільнюють ще більше і так уповільнений кровообіг.
Поліпшити самопочуття, підняти життєвий тонус допоможуть риба жирних сортів, субпродукти, картопля, манка, борошняні вироби — гіпотонікам, так би мовити, пощастило. А ще їм рекомендують їсти морозиво, тістечко з олійним кремом, здобу — але все ж таки таку смакоти треба їсти дозовано, щоб не нашкодити фігурі.
При приготуванні страв люди, які потерпають від низького тиску, не повинні забувати про стимулюючі спеції та приправи. Цибуля, перець, гірчиця, часник, хрін, гвоздика, імбир, коріандр, кориця мають регулярно використовуватися для приготування страв.
Речовини, які у корені імбиру, сприяють насичення крові киснем, активізують мікроциркуляцію судин мозку, поліпшують пам'ять, заряджають бадьорістю.
Прекрасні стимулятори — горіхи та сир. Багато гіпертоніків можуть лише облизуватися, читаючи поради для гіпотоніків. Починати ранок із чашечки кави та бутерброда із сиром — для гіпотоніка такий сніданок майже лікувальна процедура. Але з кавою все ж таки треба варто зберігати обережність. Одна чашка напою добре, а десять погано.
Також ми розповідали про шість недооцінених джерел вітаміну С.
Окрім того, ми писали, чим можна замінити сіль: радить лікар.