Догори
Дати відгук

Не лише цитрусові: шість недооцінених джерел вітаміну С

Загальновідомо, що краще поповнювати запаси вітаміну С з їжі, а не зі спеціальних препаратів.

3 хв на прочитання27 Травня 2022, 21:46
Поділитись:

Загальновідомо, що збільшення споживання вітаміну С підтримує імунітет, і не лише. Цей антиоксидант і унікальна поживна речовина бореться з вільними радикалами, сприяє загоєнню, пришвидшуючи протизапальні процеси, сприяє синтезу та функції білих кров’яних тілець, уповільнює старіння, він важливий для відновлення клітин і виробництва колагену тощо. Також загальновідомо, що краще поповнювати запаси вітаміну С з їжі, а не зі спеціальних препаратів. «Чемпіоном» із умісту вітаміну С давно вважаються апельсини, але є й інші природні джерела цього вітаміну, які залишаються недооціненими. Про них розповідає mindbodygreen.

Видання нагадує, що рекомендована добова доза вітаміну С, за даними Національної академії США, становить 90 мг для дорослих чоловіків і 75 мг для дорослих жінок, а добова доза, яку загальній популяції не рекомендується перевищувати, становить 2000 мг.

Оскільки вміст вітамінів і мінералів у продуктах харчування залежить від багатьох факторів, включаючи склад ґрунту та умови вирощування, слід враховувати, що наведені тут кількості є оцінками на основі аналізу поживних речовин від USDA.

1) Гуава

Гуава — це яскравий рожевий фрукт, родом із Центральної та Південної Америки, а також із Карибського басейну, який часто цінується за свої протизапальні властивості. Лише одна чашка гуави містить близько 375 мг вітаміну С.

Хоча цей тропічний фрукт може здатися літнім продуктом, насправді його сезон із листопада по квітень. Його можна просто їсти сирим, кидати в смузі або запікати в кокосових батончиках.

2) Червоний солодкий перець

Червоний солодкий перець, навіть консервований, корисний із погляду поживності та смаку. Один великий болгарський перець містить близько 210 мг вітаміну С, а одна чашка (або одна порція) містить близько 115 мг.

3) Ківі

Ківі активує всі п’ять систем захисту здоров’я в організмі: ангіогенез, регенерацію, мікробіом, захист ДНК та імунну підтримку. В одному ківі міститься близько 65 мг вітаміну С, а також інші поживні речовини, такі як клітковина, калій та антиоксиданти.

4) Грейпфрут

На відміну від свого солодкого цитрусового побратима-апельсина, грейпфрути мають гірко-солодкий і гранично кислий смак. Половина одного грейпфрута містить близько 40 мг вітаміну С і 1,3 г клітковини, які можуть сприяти здоровому травленню.

5) Брюссельська капуста

Поряд із приблизно 75 мг вітаміну С в одній чашці брюссельська капуста також багато на сірку. Хоча овочі, які містять сірку, корисні для кишківника, у деяких людей може викликати здуття живота. Щоб отримати всі переваги для здоров’я без дискомфорту, краще готувати овочі на пару — це полегшує їх перетравлення.

Якщо вам не смакує приготована на пару брюссельська капуста, натріть її в хрусткий салат із хрестоцвітих або засмажте з часником і кайєннським перцем.

6) Броколі

Всього одна чашка броколі містить близько 80 мг вітаміну С, а також велику кількість фолієвої кислоти, вітаміну K1, бета-каротину та калію.

Також ми наводили чотири поради, які допоможуть довше зберігати свіжими продукти в холодильнику та укритті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитаннягодина тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання2 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання2 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання3 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання4 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання5 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання6 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому