Догори
Дати відгук

Не лише цитрусові: шість недооцінених джерел вітаміну С

Загальновідомо, що краще поповнювати запаси вітаміну С з їжі, а не зі спеціальних препаратів.

3 хв на прочитання27 Травня 2022, 21:46
Поділитись:

Загальновідомо, що збільшення споживання вітаміну С підтримує імунітет, і не лише. Цей антиоксидант і унікальна поживна речовина бореться з вільними радикалами, сприяє загоєнню, пришвидшуючи протизапальні процеси, сприяє синтезу та функції білих кров’яних тілець, уповільнює старіння, він важливий для відновлення клітин і виробництва колагену тощо. Також загальновідомо, що краще поповнювати запаси вітаміну С з їжі, а не зі спеціальних препаратів. «Чемпіоном» із умісту вітаміну С давно вважаються апельсини, але є й інші природні джерела цього вітаміну, які залишаються недооціненими. Про них розповідає mindbodygreen.

Видання нагадує, що рекомендована добова доза вітаміну С, за даними Національної академії США, становить 90 мг для дорослих чоловіків і 75 мг для дорослих жінок, а добова доза, яку загальній популяції не рекомендується перевищувати, становить 2000 мг.

Оскільки вміст вітамінів і мінералів у продуктах харчування залежить від багатьох факторів, включаючи склад ґрунту та умови вирощування, слід враховувати, що наведені тут кількості є оцінками на основі аналізу поживних речовин від USDA.

1) Гуава

Гуава — це яскравий рожевий фрукт, родом із Центральної та Південної Америки, а також із Карибського басейну, який часто цінується за свої протизапальні властивості. Лише одна чашка гуави містить близько 375 мг вітаміну С.

Хоча цей тропічний фрукт може здатися літнім продуктом, насправді його сезон із листопада по квітень. Його можна просто їсти сирим, кидати в смузі або запікати в кокосових батончиках.

2) Червоний солодкий перець

Червоний солодкий перець, навіть консервований, корисний із погляду поживності та смаку. Один великий болгарський перець містить близько 210 мг вітаміну С, а одна чашка (або одна порція) містить близько 115 мг.

3) Ківі

Ківі активує всі п’ять систем захисту здоров’я в організмі: ангіогенез, регенерацію, мікробіом, захист ДНК та імунну підтримку. В одному ківі міститься близько 65 мг вітаміну С, а також інші поживні речовини, такі як клітковина, калій та антиоксиданти.

4) Грейпфрут

На відміну від свого солодкого цитрусового побратима-апельсина, грейпфрути мають гірко-солодкий і гранично кислий смак. Половина одного грейпфрута містить близько 40 мг вітаміну С і 1,3 г клітковини, які можуть сприяти здоровому травленню.

5) Брюссельська капуста

Поряд із приблизно 75 мг вітаміну С в одній чашці брюссельська капуста також багато на сірку. Хоча овочі, які містять сірку, корисні для кишківника, у деяких людей може викликати здуття живота. Щоб отримати всі переваги для здоров’я без дискомфорту, краще готувати овочі на пару — це полегшує їх перетравлення.

Якщо вам не смакує приготована на пару брюссельська капуста, натріть її в хрусткий салат із хрестоцвітих або засмажте з часником і кайєннським перцем.

6) Броколі

Всього одна чашка броколі містить близько 80 мг вітаміну С, а також велику кількість фолієвої кислоти, вітаміну K1, бета-каротину та калію.

Також ми наводили чотири поради, які допоможуть довше зберігати свіжими продукти в холодильнику та укритті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Україна та Німеччина уклали угоди на €70 млн для ВПО, лікарень та енергоефективності
Україна та Німеччина уклали угоди на €70 млн для ВПО, лікарень та енергоефективності
1 хв на прочитання11 годин тому
Найкорисніші продукти для жіночого здоров’я .
Найкорисніші продукти для жіночого здоров’я: що варто додати до щоденного раціону
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Todaysparent.com
На Волині матір учня притягнули до відповідальності за зйомку однолітка в туалеті.
1 хв на прочитанняВчора
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
1 хв на прочитанняВчора
Сьогодні — День динамічної нешкідливості: філософія активного добра та мінімізації шкоди
1 хв на прочитанняВчора
Як зберегти ментальне здоров’я взимку: поради психологині Катерини Флекман
8 хв на прочитанняВчора
В Карпатах масово фіксують отруйну вогняну саламандру: її токсин викликає судоми та параліч
1 хв на прочитання01 Листопада 2025
Їжа без жорстокості: чому світ дедалі частіше обирає веганство
2 хв на прочитання01 Листопада 2025