Догори
Дати відгук

Американські вчені придумали, як очистити води світового океану

Робот-равлик міг би збирати мікропластик як в океані, так і на поверхні будь-якої іншої водойми.

1 хв на прочитання05 Січня 2024, 08:47
 Створено робот для поїдання пластику Створено робот для поїдання пластику
Поділитись:

Група дослідників із Корнелльського приватного університету в США запропонувала рішення - як подолати глобальну проблему й очистити води світового океану. Як повідомляється, вчені створили прототип робота-равлика, що в майбутньому може допомогти очистити води світового океану та будь-які інші водойми від шкідливого мікропластику.

Звернувши увагу на маленького й повільного акваріумного "яблучного" равлика (Pomacea canaliculate), який використовує хвилеподібні рухи своєї підошви для керування поверхневим потоком води та всмоктування плаваючих частинок їжі, вчені створили прототип подібного до нього робота.

На думку науковців, робот-равлик міг би збирати мікропластик як в океані, так і на поверхні будь-якої іншої водойми.

"На те, щоб створити пристрій для збирання мікропластику, нас надихнуло те, як равлик збирає частинки їжі на межі води та повітря", - розповів професор Сунгван "Санні" Юнг.

Він уточнив, що молюск зазвичай перебуває під водою "вниз головою" і збирає їжу в одній точці завдяки хвилеподібним рухам.

Прототип "підошви" плаваючого робота-прибирача (поки що без фільтруючого елемента) було надруковано на 3D-принтері. Беручи за основу "механіку" акваріумного равлика, дослідники "навчили" свій винахід здійснювати потрібні їм рухи.

За задумом вчених, він направлятиме плаваючі на поверхні води частинки пластику в спеціальний "сміттєвий" контейнер.

Ключовими особливостями перспективної розробки науковці називають економічність виробництва та низьке енергоспоживання (досить 5-вольтового елемента живлення).

Водночас про ймовірні терміни масового виробництва робота-прибирача вчені наразі не повідомляють.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.