Догори
Дати відгук

Американська торговельна палата не погоджується зі змінами до «зеленого» тарифу

2 хв на прочитання26 Травня 2020, 15:43
Поділитись:

Американська торговельна палата закликала уряд прийняті останні пропозиції інвесторів щодо умов «зеленого» тарифу і назвала їх «гранично допустимими межами умов добровільної реструктуризації». Тобто, ті умови, які пропонує уряд, уже не є добровільними, вважають в об’єднанні.

«Дані пропозиції [інвесторів] покривають питання щодо платежів інвесторам за вироблену електроенергію, реструктуризації «зеленого» тарифу для електростанцій, будівництва за «зеленим» тарифом, відповідальності за небаланси, обмеження та стабілізаційного застереження. Компанії-члени Палати із сектору ВДЕ вважають такі пропозиції оптимальним рішенням, яке могло б бути взаємоприйнятним для зміни нормативно-правового регулювання ринку, збереження інвестиційного клімату в секторі відновлюваної енергетики України, дотримання державних гарантій і попередження ініціації численних судових позовів проти України в міжнародних арбітражних судах», - заявляють у Палаті.

«Ми сподіваємося, що уряд не допустить одностороннього різкого зниження тарифів, що могло б негативно вплинути на життєздатність проектів з ВДЕ та завдати довготривалої шкоди інвестиційному середовищу в Україні. Американська торговельна палата в Україні закликає Уряд підтримати пропозиції інвесторів щодо добровільних умов реструктуризації з метою досягнення угоди, спрямованої на врегулювання кризи у відновлюваній енергетиці», - прокоментував Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні.

В об’єднанні наголошують, що «зелений» тариф став каталізатором розвитку галузі відновлюваної енергетики в Україні, у тому числі й завдяки тому, що іноземні та українські компанії вклали сотні мільйонів доларів у проєкти з ВДЕ.

Односторонній ретроспективний перегляд умов для інвесторів є недопустимим.

Водночас у Палаті не заявили, що вони робитимуть, якщо уряд все-таки не прислухається до їхніх пропозицій.

Нагадаємо, нещодавно стали відомі подробиці нового «зеленого» тарифу. Проблема в тому, що Україна фактично змінює правила уже після початку гри - низка інвесторів зайшли на ринок ВДЕ в Україну під чіткі правила і гарантії уряду, що вони не змінюватимуться. Загалом нинішні ініціативи України уже розкритикували наші європейські партнери та вітчизняні експерти, які стверджують, що Україна фактично згортає "зелений" енергетичний перехід.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024