Догори
Дати відгук

Amazon відправляє на звалище повернені товари в ідеальному стані

Під прес потрапляють і макбуки, і пилососи, і дрони, і навіть медичні маски.

2 хв на прочитання07 Липня 2021, 10:26
Amazon відправляє на звалище повернені товари в ідеальному стані Amazon відправляє на звалище повернені товари в ідеальному стані
Поділитись:

Телеграм-канал the old chest розповідає, що Amazon щорічно знищує мільйони товарів. З'ясувалося, що тільки в одному з британських центрів обробки замовлень щотижня утилізують 130–200 тис. виробів. Під прес потрапляють і макбуки, і пилососи Dyson, і дрони, і навіть медичні маски. Знищення великої електроніки особливо дивує на тлі дефіциту чипів.

«Приблизно 50 % товарів навіть не розпаковані, а інші 50 % — це повернення в гарному стані. Ми просто в шоці від того, які завдання доводиться виконувати», — визнає один із колишніх співробітників складу. Інший екс-працівник визнав, що приставки PlayStation — дефіцитний товар у 2020-х — теж знищують.

У самому відкритті немає нічого нового — ЗМІ ще в 2020 р. з'ясували, що Amazon відправляє повернені товари на звалище. Журналісти встановили GPS-трекери на декілька товарів та оформили повернення. У підсумку тільки чотири покупки потрапили в руки іншим покупцям, решта осіли на складі або відправилися на звалище. Канадські журналісти відвідали один із recycling-центрів і з'ясували, що туди щотижня приїжджає 3–5 вантажівок, заповнених посилками з Amazon. Усі товари подрібнюють у шредері або й цілими відправляють на смітник. Журналістам вдалося забрати свій рюкзак, який вони повернули в Amazon — він був в ідеальному стані, але все одно потрапив на звалище.

Журналістів у цій історії дивує радше масштаб: адже якщо тільки один центр обробки замовлень викидає до 200 тис. товарів на тиждень, що ж відбувається глобально?

На думку авторів, головна причина такого марнотратства — ультраефективна бізнес-модель. Постачальникам невигідно платити Amazon за утримання товарів і, здебільшого, простіше відправити виріб на переробку. Amazon стверджує, що знищує лише 1 % посилок. Решту компанія перепродає або віддає на благодійність.

Також ми розповідали про відкриття виставки картин із пластику, знайденого на берегах річок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко