Догори
Дати відгук

Алкоголь є протизаплідним засобом — науковці

Хоча не варто покладатися лише на нього — якщо зачаття все ж відбудеться, здоров’я дитини може постраждати. А якщо перестаратися, можна довести себе до безпліддя.

3 хв на прочитання30 Червня 2021, 11:12
Алкоголь є протизаплідним засобом — науковці Алкоголь є протизаплідним засобом — науковці
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає про нове дослідження асоціації впливу  алкоголю на рівні гормонів на різних етапах менструального циклу, яке показало, що навіть помірне вживання алкоголю в середині та другій половині менструального циклу може зменшити шанси на успішне зачаття.

Виявилося, що помірне (3–6 напоїв на тиждень) та надмірне споживання алкоголю (понад шість напоїв на тиждень) після овуляційної фази жіночого циклу може порушити гормональний баланс, необхідний для зачаття. Дослідники виявили, що надмірне споживання алкоголю під час овуляції також може негативно впливати на зачаття.

Доктор Нішат А. Алі, доцент кафедри акушерства та гінекології медичного коледжу Бейлора в Х'юстоні (Техас, США) говорить, що вплив алкоголю на ймовірність зачаття вважався негативним ще з 1990-х років, але не був добре вивченим.

Помірне та високе споживання алкоголю у пари зазвичай потребувало більше часу для того, щоб завагітніти, а також підвищувало ризик розвитку безпліддя.

Аналіз включав дані 413 жінок віком від 19 до 41 року, які вели щоденники споживання алкоголю, де зазначалась кількість напоїв і вид алкоголю (пиво, вино чи міцний), протягом майже 19 місяців спостереження.

Щомісяця жінки здавали аналіз сечі для визначення факту вагітності, а фази їхнього місячного циклу обчислювали за календарним методом і порівнювали між тими, хто вживав і не вживав алкоголь.

Під час дослідження 133 жінки завагітніли, і результати показали: що більше алкоголю споживала жінка, то менше в неї було шансів завагітніти. За надмірного споживання алкогольних напоїв ймовірність завагітніти становила 27,2 % порівняно з 41,3 % — для жінок, які не вживали алкоголь. За помірного та середнього споживання алкоголю ймовірність завагітніти становила приблизно 32 %.

Аналізуючи вплив вживання алкоголю під час різних фаз менструального циклу, дослідники виявили, що середнє та надмірне споживання алкогольних напоїв після овуляції зменшило шанси на зачаття майже наполовину (44 і 49 % відповідно). Припускається, що вживання алкоголю до овуляції також було пов’язане зі зниженням імовірності зачаття.

Тривале пияцтво мало найбільш негативні наслідки. Кожна додаткова доба надмірного споживання алкоголю протягом короткого періоду часу була пов’язана зі зменшенням ймовірності зачаття приблизно на 19 % під час овуляції та періодом між овуляцією та менструацією.

Дослідники також виявили, що вид алкогольного напою ніяк не впливав на результати.

Дослідники вважають, що вплив алкоголю на ймовірність зачаття зумовлений руйнівним впливом на рівень стероїдних гормонів в організмі, а також різким підвищенням естрадіолу, активної форми естрогену.

Алі зазначила, що надмірне споживання алкоголю може не тільки пригнічувати овуляцію, але й порушити здатність підтримувати вагітність на ранніх термінах.

Споживання алкоголю також негативно впливає на репродуктивну функцію у чоловіків. Надмірне споживання алкогольних напоїв імовірно пов'язане з порушеннями функції статевих залоз у чоловіків, включаючи зниження рівня тестостерону в сироватці крові та зменшення кількості активних сперматозоїдів.

Автори зазначають, що існує обмеження щодо даних дослідження, яке полягає в тому, що лише 20–25 % жінок насправді намагалися завагітніти, тоді як в ідеалі таке дослідження має включати лише тих жінок, які мають намір завагітніти.

Нагадаємо, ВООЗ пропонує заборонити жінкам алкоголь.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора