Аґрус із живця та саджанці за три місяці: лайфхаки від досвідченого садівника

3 хв на прочитання20 Серпня 2022, 22:56

Перший урожай ягід можна буде збирати наступної осені.

Як розмножити кущ аґрусу? Садівник-аматор Михайло Руденко розповідає про найшвидший і дуже ефективний спосіб розмноження аґрусу — зелене живцювання.

Пагони з кущів зрізають у різні терміни. З молодих кущів їх нарізають пізніше, ніж зі старих. Найкращий час заготівлі пагонів — друга половина дня. Гострим ножем їх ріжуть на живці завдовжки 8-10 см, видаляючи при цьому нижній листок і відступаючи від бруньки на 0,5-1 см. Потім живці зв'язують у пучки й опускають нижніми кінцями (на 1-1,5 см) розчин речовини , що стимулює коренеутворення, наприклад, гетероауксину. Тривалість обробки — 12-16 годин при температурі 18-22 °С. Розчини ці нестійкі, тому готують їх потроху та зберігають у холодильнику у щільно закритому темному посуді. Для окорінення зелених живців використовують плівкові укриття, які розміщують на напівзатінених ділянках із гарним дренажем. Як субстрат використовують суміш торфу з піском або перлітом (1:1).

Субстрат перед посадкою живців поливають і трамбують.

Висаджують зелені живці на відстані 4-5 см один від одного, заглиблюючи на 2-3 см (ґрунт навколо живця ущільнюють). Основний догляд — регулярний полив, прибирання опалого листя та прополювання. Через 2-3 тижні, коли почнеться коренеутворення, живці поливають за необхідності, підживлюють розчином сечовини (2-3 г/л) і обприскують 0,1%-ним розчином фундазолу проти гнилей, а потім починають загартовування, відкриваючи на день плівку. Ще через 7-10 днів парники залишають відкритими і на ніч. До осені (середина вересня) плівку знімають зовсім. Закорінені молоді рослини залишають у парнику на зиму, присипаючи на 10-15 см торфом. Можна до весни зберігати в холодильнику чи піску в підвалі при 0-2°С. Гарні результати дає пересадка на дорощування у вересні. Через рік отримують добрі саджанці аґрусу.

Проте виростити саджанець смородини, аґрусу або деяких інших ягідних культур можна не за рік-два, а значно швидше. Михайло Руденко розповідає, як виростити чудові саджанці зі 100% приживанням за три місяці. Для цього потрібно наприкінці січня чи на початку лютого нарізати живці з 5-8 бруньками з однорічних пагонів найврожайніших кущів і відразу ж поставити їх у скляні банки з водою, яку слід міняти щотижня. Воду треба трохи «підсолодити» кількома крупинками повного садового добрива. Посуд слід поставити на світле вікно. У травні, коли ймовірність заморозків мінімальна, у живців чудова коренева система та пагони завдовжки 10-15 см, тобто це готові до висаджування саджанці потрібного сорту.

До осені того ж року при гарному догляді вони перетворюються на потужні кущі.

Перший урожай ягід можна буде збирати наступної осені.

Також ми розповідали про те, як дізнатися, коли баклажан можна зривати.

Окрім того, ми писали про фітофтору: коли, чим і як обробити помідори.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: