Догори
Дати відгук

Аграрії спалюють стерню від безвиході - експерт

Непідготовлена земельна реформа провокує масштабні пожежі

2 хв на прочитання01 Травня 2020, 17:11
Фото: ДСНС Фото: ДСНС
Поділитись:

Непідготовлена земельна реформа залишила нових власників наодинці з ринком, без підтримки держави, банків та без дорадництва щодо технологій, що змушує фермерів та орендарів широко використовувати вогонь як агротехнічний захід. Про це у своєму аналізи причин масштабних пожеж пишуть експерти Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж.

"Під тиском неурядових зелених організацій та захисників довкілля спалювання рослинності на полях та городах було заборонено законодавчо та визначені адміністративне та кримінальне покарання, проте взамін держава не запропонувала власникам земельних ділянок ні матеріальної підтримки на додаткову оранку або інші агротехнічні заходи для підготовки земель до нового сільськогосподарського циклу, ні інші рішення, наприклад, навчання безпечній технології контрольованих палів, як це зроблено у інших країнах", - зазначають вчені.

Це призвело до зворотного результату: якщо раніше власники земельних ділянок спалювали рослинні рештки відкрито та контролювали свої пали з метою недопущення виходу вогню за межі ділянки, то після введення заборони та штрафів, це продовжували робити але не відкрито і без контролю, що призводило до виходу вогню за межі ділянки випалювання, розвитку трав’янистих, торф’яних пожеж, які при сильному вітрі переходили на лісові масиви і спричиняли лісові пожежі, в тому числі, і особливо великого розміру.

В результаті площі пожеж на землях сільськогосподарського призначення та інших не лісових землях значно зросли, проте міністерство, що відповідає за ці землі, не звертало уваги або скоріше не знало про це.

"Україну, як значиме джерело викидів «чорного вуглецю» в атмосферу від трав’яних палів давно помітили світові дослідники та НАСА. Зокрема, сільськогосподарські пали у 2006 році в Україні, Білорусі та європейській частині Росії спричинили перенесення значної кількості сажових частинок вуглецю (black carbon) з південно-східними вітрами в Арктику, де ці аерозолі депонувались на льодовики, що призвело до зміни їх альбедо та пришвидшило їх танення. З метою визначення причин пожеж на сільськогосподарських землях в Україні та розробки заходів з їх зменшення був реалізований проект Міжнародної кріосферної кліматичної інціативи", - резюмують фахівці.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський 28 квітня підписав закон про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

Також, в Україні діє Закон про посилення відповідальності за підпал сухої трави, який посилює відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання7 годин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання9 годин тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання10 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання12 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання14 годин тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання15 годин тому
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання17 годин тому