Догори
Дати відгук

Аграрії Черкащини будуть сіяти та допомагати армії

У 2022 році відбувся ранній прихід весни

1 хв на прочитання14 Березня 2022, 21:43
Image by Free-Photos from Pixabay Image by Free-Photos from Pixabay
Поділитись:

Черкаські аграрії, не зважаючи на воєнні дії, виходять на поля, щоб робити свою звичну справу — забезпечувати українців сільськогосподарською продукцією. Про це пише "Суспільне".

У 2022 році відбувся ранній прихід весни: із 6 лютого відбувся перехід середньодобової температури через 0º у бік підвищення, що практично на місяць раніше звичайного, розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За його словами, 11 лютого поля області звільнилися від снігу, а через 10 діб відмічалося повне відтавання ґрунту.

"За такої погоди, в ранні строки розпочалася й вегетація озимих культур — з 18 лютого, що практично на місяць раніше звичайного", – розповів синоптик.

Проте, інформує Віталій Постригань, завдяки затоці холодного арктичного повітря, з початку березня відчутно похолодало:

"Середня температура першої декади березня була від’ємною близько 1º морозу і найнижчою для років з ранніми веснами. Найбільш холодною була ніч 12 березня з морозами від -7 до -10º. В окремі дні формувався сніговий покрив висотою до 4 см та відновилося промерзання ґрунту. Вегетація озимих культур на полях тимчасово припинилася".

За спостереженнями метеостанцій області, в період похолодання мінімальна температура на глибині 3 см знижувалася до 0-6º морозу та загрози для озимих культур не представляла. Станом на 13 березня верхні шари ґрунту мерзлі, глибина промерзання ґрунту в крайніх західних та північних становить 2-7 см, на решті 10-15 см.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.