Догори
Дати відгук

9 міфів про цукровий діабет та їх спростування: можна солодке, буває в худих, не заважає дітонародженню

Ось що розповідає діабетолог.

7 хв на прочитання20 Вересня 2022, 15:56
Поділитись:

Через стереотипи щодо цукрового діабету людям часто складно прийняти діагноз і дотримуватися лікування. Особливо це стосується тих, у кого діабет розвинувся у дорослому віці.

Лікар-діабетолог, ендокринолог Костянтин Строков розбирає найпопулярніші міфи про цукровий діабет та розповідає, що з ними не так.

МІФ №1. Цукровий діабет виникає через надлишок солодкого в раціоні

Цукровий діабет першого типу насамперед зумовлений генетичними причинами. Це аутоімунне захворювання, яке зазвичай розвивається в молодому віці, і солодке тут ні до чого.

При цукровому діабеті першого типу уражаються клітини підшлункової залози, унаслідок чого перестає вироблятись інсулін.

Цукровий діабет другого типу розвивається за іншим механізмом. Він проявляється у людей 35—40 років і старших, як правило, на тлі факторів ризику або супутніх захворювань: ожиріння, надмірна маса тіла, артеріальна гіпертензія, дисліпідемія.

Тобто саме собою надмірне споживання цукру не призведе до діабету, прямого зв'язку тут немає. Однак неправильне харчування може призвести до ожиріння, а це може стати пусковим механізмом діабету.

Загалом цукровий діабет не розвинеться через споживання цукру у здорової людини без факторів ризику.

МІФ №2. При цукровому діабеті зовсім не можна їсти солодке

Усім людям із цукровим діабетом першого та другого типу солодке їсти можна. Однак є одне «але»: воно стосується кількості солодощів, яку можна з'їсти за раз. Якщо з'їсти його забагато, може підвищитися рівень глюкози.

Людям із цукровим діабетом потрібно контролювати рівень глюкози у крові, щоби розуміти, який він у них протягом дня. Якщо глюкоза підвищується вище норми — в середньому вона повинна бути від 6 до 9 ммоль/л, — потрібно скоригувати дієту або переглянути цукрознижувальну терапію.

МІФ №3. Солодощі на фруктозі можна їсти без обмежень

Фруктоза — теж цукор, належить до моносахаридів. Вона — один із двох компонентів звичайного цукру разом із глюкозою.

Підвищене споживання фруктози сприяє набору ваги, підвищенню рівня холестерину та тригліцеридів у крові, що згодом може призвести до атеросклерозу. Також надлишок фруктози призводить до ураження печінки — жирової дистрофії, яка досить важко лікується.

Через це фруктозу теж треба обмежувати, хоча вона й піднімає рівень цукру в крові повільніше, ніж глюкоза. Загалом немає необхідності замінювати звичайний цукор на фруктозу: великої користі в цьому немає.

МІФ №4. Якщо пити таблетки, що знижують цукор, або колоти інсулін, то обмеження у харчуванні не потрібні

Один із засобів лікування цукрового діабету — контроль харчування. Ще два — фізична активність і правильний, своєчасний і регулярний прийом цукрознижувальних препаратів або інсулінотерапія.

Якщо людина не дотримується правил здорового харчування чи, припустимо, нерегулярно приймає цукрознижувальні препарати, то в неї підвищуватиметься рівень цукру в крові. Це може призвести до декомпенсації цукрового діабету, а потім і до його ускладнень, наприклад, ураження очей, судин, нирок.

Якщо людина дотримується рекомендацій лікаря, зокрема щодо харчування, то ускладнення у неї розвинуться пізніше або зовсім не розвинуться, а якість життя буде вищою.

При діабеті першого типу в людини трохи більше свободи: вона може поставити більше інсуліну, якщо планує з'їсти, наприклад, торт. При діабеті другого типу дієта суворіша. Проте обидва типи захворювання вимагають стежити за харчуванням.

МІФ №5. При цукровому діабеті другого типу інсулін не потрібен і викликає залежність

При діабеті другого типу — на відміну діабету першого типу — підшлункова залоза виробляє інсулін, але клітини організму щодо нього несприйнятливі. У результаті глюкоза залишається у крові, не надходить у клітини, її рівень підвищується. Оскільки інсулін в організмі є, на початку захворювання його зазвичай не потрібно вводити додатково. Найчастіше вистачає цукрознижувальних препаратів.

Однак діабет, на жаль, прогресуюче захворювання. Згодом підшлункова залоза може почати виробляти менше інсуліну. При недотриманні рекомендацій лікаря діабет може декомпенсуватись, таблетки перестануть допомагати. Тоді потрібна інсулінотерапія.

Є важливий аналіз на С-пептид, який показує, скільки інсуліну виробляє підшлункова залоза. За ним лікар визначає, чи час переходити на ін'єкції інсуліну, чи можна спробувати переглянути цукрознижувальну терапію таблетками.

Інсулін не викликає залежності, його приймають за потребою. Коли власного інсуліну немає, єдиний спосіб допомогти людині з діабетом — вводити інсулін іззовні.

МІФ №6. Цукровий діабет завжди є у людей з ожирінням, а в худих його не буває

Між ожирінням і діабетом є взаємозв'язок.

По-перше, ожиріння — фактор ризику розвитку цукрового діабету другого типу, хоча далеко не завжди у людей з ожирінням буде цукровий діабет.

По-друге, у людей із зайвою вагою частіше виявляють переддіабет:

  • коли рівень глюкози в крові підвищений натщесерце, але поки що не до таких значень, аби можна було говорити про цукровий діабет;
  • коли рівень глюкози занадто підвищується після їжі, а натщесерце в нормі — це називають порушенням толерантності до глюкози.

Переддіабет згодом може перерости в цукровий діабет.

По-третє, якщо людина з ожирінням має цукровий діабет другого типу, при зниженні ваги він може перейти в ремісію. Тоді більше не знадобляться цукрознижувальні препарати, для контролю захворювання буде достатньо правильного харчування.

У людей без зайвої ваги зазвичай буває цукровий діабет першого типу. Нагадаю, що це аутоімунне захворювання, яке, як правило, розвивається у молодих людей — і зазвичай вони не страждають на ожиріння.

Також у людей без зайвої ваги може бути діабет другого типу — якщо є спадкова схильність.

МІФ №7. При цукровому діабеті завжди розвиваються тяжкі ускладнення

Звісно, ​​діабет — прогресуюче захворювання. За «поганого» ставлення до нього — якщо людина не стежить за харчуванням, мало рухається, не контролює рівень глюкози в крові, нерегулярно приймає препарати — ускладнення виникнуть.

У тих, хто дотримується рекомендацій лікаря, ускладнення розвиваються пізніше або їх удається уникнути.

До основних важких ускладнень діабету відносять:

  • ретинопатію — ураження очей, через яку людина може осліпнути;
  • полінейропатію — ураження нервової системи зі втратою чутливості, як правило, в ногах (буває таке, що людина може наступити на цвях і навіть не відчути цього);
  • нефропатію — ураження нирок, що може призвести до ниркової недостатності та необхідності гемодіалізу.

Всі ці ускладнення можуть бути, але правильне ставлення до захворювання сильно знижує ймовірність їхнього виникнення.

МІФ №8. Жінкам із цукровим діабетом не можна вагітніти і народжувати

Наука не стоїть на місці, тому жінки з цукровим діабетом благополучно виношують і народжують дітей.

Однак треба мати на увазі, що якщо у жінки цукровий діабет другого типу, то під час вагітності не можна приймати пероральні цукрознижувальні препарати. Вони мають тератогенну дію — викликають порушення розвитку плода. Єдиним способом зниження рівня глюкози у крові буде введення інсуліну. В ідеалі таблетки слід скасувати на етапі планування зачаття.

У будь-якому випадку – при цукровому діабеті будь-якого типу — вагітність має бути запланованою. В рамках підготовки до вагітності важливо підтримувати рівень глюкози крові в оптимальних значеннях, щоб не було негативного впливу гіперглікемії — підвищеного цукру крові — на плід.

МІФ №9. Цукровий діабет можна вилікувати повністю

Цукровий діабет — невиліковне хронічне захворювання. Однак не все так сумно: сучасні методи допомагають людям із діабетом жити повноцінним життям, зберегти його якість.

Якщо людина приймає цукрознижувальні препарати і цукор крові у неї в нормі, вона почувається абсолютно здоровою.

З іншого боку, постійно з'являються нові групи препаратів, розробляють нові методики лікування. Можливо, у майбутньому навчаться лікувати цукровий діабет раз і назавжди.

Також ми розповідали про переддіабет без симптомів: лікар розповідає, як розпізнати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання33 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитаннягодина тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання3 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання3 години тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання4 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання6 годин тому