Догори
Дати відгук

8 способів зберегти здоров’я суглобів у будь-якому віці

Якщо ви ігноруватимете біль, то це лише посилить травму.

2 хв на прочитання29 Листопада 2022, 23:32
Поділитись:

Багато хто стикається з хрускотом у шиї або болем у спині. Але насправді є прості способи підтримувати здоров’я суглобів. Крістофер Лі з Університету Тафтса (США) дав вісім порад, які допоможуть усім зберегти здоров’я суглобів у будь-якому віці.

  • Залишайтесь активними. Через віддалену роботу та пандемію люди все частіше почали скаржитися на болі в шиї та спині. Щоб всі необхідні речовини надходили до суглобів, потрібно більше рухатися. Наприклад, можна гуляти по 20 хвилин кілька разів на тиждень. Також після тренування слід не забувати про розтяжку.
  • Нарощуйте м’язи повільно. Нерідко до травм наводить те, що людина намагається якнайшвидше накачати м’язи, тому робить відразу дуже багато вправ. Якщо ви тільки починаєте займатися, то краще брати меншу вагу, але робити більше повторень. Крім того, можна звернутися за порадою до фахівця.
  • Розминка перед тренуванням, розтяжка – після. Перед виконанням вправ потрібно розігріти м’язи за допомогою 30-секундних скорочень (без руху) протягом 10 хвилин. При цьому розтяжка найбільше ефективна буде після тренування: експерт рекомендує витратити на це 15-20 хвилин.
  • Зміцнюйте м’язи сідниць. Прес, звичайно, дуже важливий, але не треба забувати і про сідничні м’язи. Якщо їх не тренувати, це може призвести до болю в спині.
  • Слухайте своє тіло. Якщо ви ігноруватимете біль, то це лише посилить травму. Фахівець радить пройти медичне обстеження, якщо біль за інтенсивністю можна оцінити на 4 бали з 10 і він при цьому зберігається більше трьох днів.
  • Слідкуйте за поставою. Чи зручно вам стоятиме 30 секунд, притулившись головою, плечима і спиною до стіни і витягнувши долоні вперед? Якщо ні, то треба попрацювати над поставою. Це можна зробити за допомогою описаної вище вправи. Також потрібно знати, що при роботі за комп’ютером монітор повинен бути на рівні голови. Найкраще буде, якщо ви відмовитеся від використання смартфона в ліжку, тому що це сильно напружує шию.
  • Використовуйте різні види активності. При постійному повторенні того самого можуть виникнути травми і м’язовий дисбаланс. Краще на кожному тренуванні працювати над різними групами м’язів: наприклад, одного тижня можна кататися на велосипеді, а другого – грати в баскетбол.
  • Робіть те, що вам подобається. Якщо ви раптом отримали травму, коли грали у футбол, який любите, то постарайтеся знайти спосіб якнайшвидше до нього повернутися. Обов’язково потрібно робити те, що подобається.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання3 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання4 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання6 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання7 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання8 годин тому