Догори
Дати відгук

6 продуктів, які допомагають зменшити тривогу та депресію

Психіатр-дієтолог порадив найефективніші продукти для покращення психічного здоров'я.

3 хв на прочитання19 Березня 2024, 08:45
Продукти здатні зменшити тривогу та депресію Продукти здатні зменшити тривогу та депресію
Поділитись:

Деякі продукти можуть допомогти зменшити симптоми тривоги та депресії, особливо ті, що містять велику кількість сполук, що борються з окислювальним стресом та запаленням - двома механізмами, котрі лежать в основі проблем психічного здоров'я. 

Вони можуть підтримувати ваш настрій, оскільки мікробіом кишечника та мозок дуже тісно пов'язані.

Продукти, що знижують тривогу та депресію:

  • Жирна риба. За словами доктора медичних наук, психіатра-дієтолога Уми Найду, регулярне вживання жирної риби (наприклад, лосося і тунця) може підтримати здоров'я мозкової тканини і психічне благополуччя, потенційно зменшуючи тривогу і депресію. Вони багаті жирами омега-3, зокрема ейкозапентаєновою кислотою (ЕПК) та докозагексаєновою кислотою (ДГК), які дуже корисні для мозку. Жири омега-3 також містяться в рослинних продуктах, таких як волоські горіхи та насіння чіа. Вони не засвоюються так добре, як жири з морепродуктів, але, тим не менш, є надійною альтернативою, що приносить користь здоров'ю мозку.
  • Ферментовані продукти. Окрім користі ферментованих продуктів для кишечника, вони також можуть покращити ваш настрій завдяки зв'язку між здоров'ям кишечника та здоров'ям мозку. За словами доктора Найду, ферментовані продукти, такі як звичайний йогурт, кімчі та темпе, містять живі культури бактерій, які називаються пробіотиками. Ці бактерії "поповнюють популяцію корисних бактерій у кишечнику, що допомагає збалансувати мікробіом". Результатом є зменшення запалення та поліпшення вироблення нейромедіаторів або хімічних месенджерів, які контролюють настрій та когнітивні функції.
  • Зелень. Листова зелень, така як шпинат, капуста і мангольд (буряк листовий), - одні з кращих продуктів для здоров'я мозку, і це не дивно: вони повні поживних речовин, які сприяють здоровому настрою. Перераховані продукти містять поліфеноли, Вітамін Е та Вітамін C, кожен із яких має антиоксидантні та протизапальні властивості. Більш того, вітамін C допомагає очистити організм від зайвого кортизолу, також відомого як "гормон стресу".
  • Ягода. Ягоди, такі як полуниця, чорниця та малина, багаті клітковиною - поживною речовиною, яка сприяє мікробному балансу в кишечнику. Це відкриває шлях до кращої реакції на стрес, поліпшення регуляції нейромедіаторів (включаючи серотонін) та зниження рівня запалення та окисного стресу, і все це може полегшити тривогу та депресію. Крім того, за словами доктора Найду, ягоди багаті потужними антиоксидантами, які називаються антоціанами.
  • Устриця. Устриці - ще один чудовий продукт від тривоги та депресії. І все завдяки величезному вмісту такого важливого мінералу, як цинк. "Цинк регулює рівень нейромедіаторів гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) і серотоніну, які мають вирішальне значення для регулювання настрою та стресу", - говорить доктор Найду. За її словами, дорослим людям потрібно близько 11 міліграмів цинку на день, а одна устриця середнього розміру містить близько 5 міліграмів. Цинк також можна отримати з інших молюсків, таких як краби або омари, а також з бобових, горіхів і яловичини.
  • Темний шоколад. Це ласощі багаті антиоксидантними поліфенолами, які, як було доведено, підтримують функцію мозку, контролюючи нейрозапалення і посилюючи нейрогенез (тобто виробництво нових нейронів). Темний шоколад також надає пребіотичну дію на кишечник, тобто живить корисні кишкові бактерії. Також темний шоколад є джерелом магнію, поживної речовини, яка допомагає заспокоїти центральну нервову систему [і зменшити] занепокоєння.

Варто підкреслити, що жодна їжа не може вилікувати тривогу і депресію, і сама по собі вона не може замінити такі методи лікування, як ліки або терапія.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання46 хвилин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора