6 доступних продуктів з пребіотиками принесуть чималу користь вашому кишківнику

3 хв на прочитання07 Червня 2022, 13:21
Фото: EastFruit

Для здоров’я кишківника важливо вживати продукти з пребіотиками.

Здоров’я кишківника безпосередньо залежить від того, чи достатньо у ньому корисних бактерій і чи добре вони почуваються.  Від того, як почувається наш кишківник, залежить буквально усе: і наш настрій, і когнітивні здібності, і здоров’я багатьох життєво важливих органів, і навіть здатність протистояти сезонній нудьзі і несезонній депресії, інформує Ukr.Media.

Пробіотики і пребіотики. Перші допомагають «заводити» корисні бактерії, а ось другі необхідні для того, щоб ці бактерії відмінно почувалися та працювали на користь нашого кишківника і нас. Розповідаємо, які продукти містять особливо багато корисних пребіотиків і є важливими для здоров’я кишківника.

Яблука

У яблуках повнісінько пектину — розчинної клітковини, яка не розчиняється у тонкому кишківнику і тому може служити їжею для корисних бактерій. Лише одне яблуко містить п’яту частину добової норми необхідної клітковини. Дослідження 2015 року підтвердило: лише одне яблуко на день допомагає істотно знизити рівень поганого холестерину і захистити наше серце.

Банани

Усі ми чули про користь цих жовтих фруктів для нашого серця: калій, якого у них багато, критично важливий для нормальної роботи нашого головного м’яза. Але й для здоров’я кишківника банани також є корисними: у одному банані середнього розміру міститься близько 7 % добової норми клітковини, а також безліч харчових волокон, у тому числі й пребіотичних фруктоолігосахаридів, які й живлять корисні бактерії.

Вівсянка

Якщо у вас проблеми з кишківником, почніть їсти вівсянку на сніданок (але, зрозуміло, приготовану з цільних пластівців): як показали результати дослідження 2016 року, вже через тиждень стан кишківника помітно покращиться. Порція вівсянки містить приблизно 14 % добової норми клітковини — не нехтуйте цим!

Цибуля

Цибуля корисна не лише тому, що у ній багато особливої клітковини, яка сприяє зростанню корисних бактерій. Як показав метааналіз досліджень 2015 року, регулярне вживання цибулі допомагає знизити ризик розвитку раку шлунку — тож частіше додавайте цибулю у ваші страви!

Часник

Якби ми могли порадити вам лише одну, найкориснішу пряність, то це був би часник: він корисний для імунітету, знижує ризик розвитку раку, допомагає контролювати рівень артеріального тиску, холестерину і цукру у крові. І так, у ньому багато корисної клітковини, яка живить бактерії у нашому кишківнику. Їжте часник частіше!

Сочевиця

Це відмінне джерело білка (особливо якщо ви дотримуєтеся вегетаріанського раціону), вітамінів і, звичайно ж, клітковини. Лише одна порція сочевиці забезпечить половину добової потреби у клітковині рідкісного типу, що називається резистентним крохмалем. Така клітковина не руйнується, проходячи через тонкий кишківник, а тому може «годувати» бактерії, які живуть у товстому кишківнику. 

До слова, п’ять засобів ефективної й дешевої екокосметики: радять фармацевти.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: