5 ворогів роботи мозку: виключаємо шкідливу їжу
Усе, що вам треба, — це виключити ці п’ять ворогів роботи мозку.
Ніхто не буде сперечатися з тим, що мозок — наш найважливіший орган. Саме він змушує серце битися, легені дихати і всі системи організму — функціонувати. Деякі продукти негативно впливають на роботу мозку, погіршуючи пам’ять і настрій та підвищуючи ризик деменції.
Усе, що вам треба, — це переглянути свій раціон і виключити з нього цих п’ять ворогів роботи мозку.
1. Солодкі напої
Зараз мова йтиме про газовані, спортивні та енергетичні напої, а також фруктові соки.
Вживання великої кількості солодких напоїв не тільки збільшує вагу і підвищує ризик розвитку діабету 2 типу та серцевих захворювань, але й негативно впливає на мозок. Наприклад, може розвинутись хвороба Альцгеймера або деменція.
Основним компонентом багатьох солодких напоїв є кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози (HFCS). Її споживання у великих кількостях може призвести до ожиріння, високого кров’яного тиску, діабету та артеріальної дисфункції. А ще до зниження функції мозку, пам’яті, здатності до навчання та утворення нейронів головного мозку.
Шукайте альтернативи для солодких напоїв. Це можуть бути вода, несолодкий чай, овочевий сік та натуральні молочні продукти.
2. Рафіновані вуглеводи
До рафінованих вуглеводів належать цукор та зернові з високим ступенем переробки, такі як біле борошно. Вони мають високий глікемічний індекс, тобто тіло швидко перетравлює їх, викликаючи сплеск рівня цукру в крові та рівня інсуліну.
Вчені виявили, що продукти з високим глікемічним індексом погіршують роботу мозку, у тому числі пам’ять. Це може бути пов’язано із запаленням гіпокампа, частини мозку, яка впливає на деякі аспекти пам’яті. А запалення, своєю чергою, є фактором ризику дегенеративних захворювань головного мозку, включаючи хворобу Альцгеймера та деменцію.
Натомість здорові вуглеводи з низьким глікемічним індексом - це овочі, фрукти, бобові та цільнозернові продукти. Тож робіть акцент у раціоні на них.
3. Трансжири
Трансжири — це різновид ненасичених жирів, які можуть згубно впливати на здоров’я мозку. Хоча трансжири зустрічаються у продуктах тваринного походження, таких як м’ясо та молочні продукти, вони не викликають серйозного занепокоєння.
Проблемою є трансжири промислового виробництва, також відомі як гідрогенізовані олії. Їх можна знайти в маргарині, глазурі, закусках, готових тортах та розфасованому печиві.
Дослідження показали, що люди, які споживають багато продуктів із трансжирами, мають високий ризик хвороби Альцгеймера, погіршення пам’яті, зменшення об’єму мозку і зниження когнітивних функцій.
А ось раціон із високим вмістом омега-3 жирних кислот, навпаки, — гарний спосіб боротися зі зниженням когнітивних функцій. Тож їжте більше риби, насіння чіа, насіння льону та волоських горіхів.
4. Перероблені продукти
Продукти з високим ступенем переробки, як правило, містять велику кількість цукру, доданих жирів та солі. До них належать чипси, солодощі, локшина швидкого приготування, попкорн для мікрохвильової печі, куплені в магазині соуси і готові страви.
Продукти, які викликають збільшення ваги, можуть негативно позначитися на здоров’ї мозку. Наприклад, збільшення кількості жиру навколо органів пов’язане з ушкодженням тканин головного мозку і зменшенням мозкової тканини. Ці фактори вважаються маркерами хвороби Альцгеймера.
Намагайтеся зменшити кількість перероблених продуктів, натомість вживаючи фрукти, овочі, горіхи, насіння, бобові, м’ясо та рибу.
5. Алкоголь
Хронічне вживання алкоголю призводить до зменшення обсягу мозку, метаболічних змін і порушення роботи нейротрансмітерів — хімічних речовин, які мозок використовує для спілкування.
Додатковим негативним ефектом алкоголю є порушення сну. Вживання великої кількості п’янких напоїв на ніч пов’язане з поганою якістю сну, що може призвести до хронічного недосипання.
А ось помірне споживання алкоголю може мати позитивний ефект, включаючи покращення здоров’я серця та зниження ризику розвитку діабету. Ідеальна доза — один келих вина на день.