Деякі уподобання в їжі дійсно сигналізують про проблеми зі здоров’ям, підтверджує дієтолог Василина Пономарьова.
Існує поширена думка, що потяг до тієї чи іншої їжі є результатом нестачі поживних речовин. За словами Пономарьової, частою причиною якихось харчових уподобань стає одноманітний, обідній вітамінами та мінералами раціон або певний емоційний стан людини. Зокрема, найкращою стає їжа, яка вивільняє в мозку хімічні речовини, що викликають гарне самопочуття, послаблюють тиск стресу.
«Проте є деякі пристрасті в їжі, які дійсно сигналізують про проблеми зі здоров’ям», – говорить Пономарьова.
Потреба у питві. Жага є раннім симптомом діабету, і це не просто бажання попити. При діабеті спрага може стати невгамовною – людина не може заспокоїтися, навіть випивши достатньо рідини, і все це поєднується з надмірним сечовипусканням.
Тяга до солоного. Потрібно звернутися до лікаря, якщо з’явилася нова, постійна, виражена потяг до солоної їжі – така пристрасть може бути ознакою хвороби Аддісона, що характеризується порушенням надниркових залоз, відповідальних за вироблення гормонів. За відсутності лікування хвороба Аддісона може призвести до падіння артеріального тиску, яке може виявитися небезпечно низьким для життя.
Пристрасть до неїстівних речей. Бажання гризти крейду, лід, глину, побілку стін, поїдати інші речі, що не мають поживної цінності, – це явище, відоме як пікацизм. Вчені не до кінця розуміють цей потяг, але деякі дослідження пов’язують її з недостатнім надходженням в організм заліза, розвитком анемії.
Залежність шоколаду. Є багато причин любові до шоколаду, але одна з них може полягати в тому, що тілу не вистачає магнію – мінералу, відповідального практично за кожну тканину та фізичну функцію у ньому. Шоколад – щедре джерело магнію, а підвищена тяга організму до нього пояснюється вмістом цукру та кофеїну, що викликають звикання.
Крім того, одержимість шоколадом також може бути пов’язана з нестачею вітамінів групи В.
Бажання картоплі фрі або іншої жирної їжі. Подібна пристрасть – один з сигналів того, що організм не отримує достатньо жирних кислот. Ось чому важливо вживати здорові харчові джерела жиру. Він потрібний тілу у певній кількості для здійснення низки функцій – наприклад, виробництва гормонів, засвоєння вітамінів. Необхідно споживати адекватну кількість жиру насамперед у вигляді омега-3.
Загалом, констатує дієтолог, тяга, що загострилася, до якоїсь певної їжі – це завжди привід придивитися і поспостерігати, чи немає й інших змін з організмом. Помітивши інші симптоми, краще поговорити про них з лікарем.