Догори
Дати відгук

5 питань про коронавірус, на які досі немає відповіді

Достименно так і не сказано, ні звідки прийшов коронавірус, ні на що він впливає Існують лише версії. Які із них є правдою?

4 хв на прочитання03 Січня 2021, 23:20
Поділитись:

Рік тому Всесвітня організація охорони здоров'я отримала інформацію про нову інфекційну хворобу, збудник якої тоді був ще невідомий. За один рік наука отримала безпрецедентно багато знань про коронавіруси SARS-CoV-2 і представила кілька вакцин проти нього. Однак на деякі питання все ще немає відповіді. Лише версії

НАСКІЛЬКИ СТІЙКИЙ ІМУНІТЕТ ПРОТИ КОРОНАВІРУСУ

Окремі фахівці і чиновники можуть давати дуже сміливі прогнози щодо тривалості дії вакцин. Однак дізнатися, як довго захищає імунітет від повторного інфікування коронавірусом, просто не було можливості: для цього потрібен час.

Інформація про стійкість імунітету після щеплення, заснована на чотиримісячних спостереженнях після, на сьогодні відома тільки для вакцини виробництва компанії Moderna. Дослідження показало, що кількість антитіл в крові щеплених людей перевищує аналогічний показник тих, хто перехворів COVID-19. Вчені вказують, що це неповна інформація: спостереження за рівнем імунних клітин (Т і В лімфоцитів) ще триває. Для інших вакцин на сьогодні інформація ще більш обмежена.

ЧИ ЗУПИНЯЄ ВАКЦИНАЦІЯ ПОШИРЕННЯ ХВОРОБИ

Основне питання, на яке відповідають дослідження вакцин - наскільки ефективні щеплення в попередженні симптомної форми COVID-19. 

Одним з питань без відповідей залишається, чи запобігає вакцина тільки випадкам хвороби з симптомами або повністю припиняє передачу COVID-19. Для цього вона повинна попереджати і безсимптомну інфекцію, оскільки носії вірусу, у яких немає симптомів теж можуть заражати оточуючих.

Дані про безсимптомні випадки після вакцинації представили тільки розробники оксфордскої вакцини. З 6638 британських учасників дослідження, які пройшли ПЛР-тест, безсимптомна інфекція була виявлена ​​у 29 щеплених і у 40 нещеплених.

ЧОМУ ОДНІ ЛЮДИ ПЕРЕНОСЯТЬ ХВОРОБУ ВАЖЧЕ, НІЖ ІНШІ

Один з «містичних» питань пандемії - чому одні люди хворіють в легкій формі, а інші - у важкій. Існує ряд припущень, чому у людей з груп ризику (з хронічними хворобами, літніх, чоловіків), важка хвороба розвивається частіше. Однак поки вони залишаються припущеннями.

Загадкою залишається роль генетичних факторів і факторів навколишнього середовища. Це ілюструє дослідження перебігу COVID-19 у однояйцевих близнюків, які проживали разом і працювали на одній роботі. У одного з них хвороба була легкою, але у другого розвинулися важкі ускладнення. Вчені не виявили жодного чинника ризику, який міг би спровокувати настільки різний перебіг хвороби.

НАСТІЛЬКИ ДОВГИМ МОЖЕ БУТИ «ДОВГИЙ КОВІД»

Відомо, що після перенесеного COVID-19 деякі патологічні симптоми можуть зберігатися протягом місяців. Вони можуть виникати не тільки у тих, хто переніс хворобу в тяжкій або середньотяжкій формі. Недавнє дослідження показало, що навіть у третини людей, які лікувалися вдома від легкої форми інфекції, хоча б один постковідний симптом присутній через 30-45 днів. До таких симптомів належать слабкість, задишка, втрата нюху і смаку. Рідше людей «переслідують» кашель, біль в грудній клітці, головний біль.

Що вважати «довгим ковідом», наскільки поширена ця проблема і як довго можуть зберігатися хворобливі симптоми, ще належить визначити.

ЩО БУДЕ З ВІРУСОМ, КОЛИ ПАНДЕМІЯ ЗАКІНЧИТЬСЯ

Експерти висловлюють думку, що після закінчення пандемії коронавірус SARS-CoV-2 залишиться з нами надовго: можливо, він стане однією з сезонних застуд. Розмах інфекції буде залежати від багатьох факторів (наприклад, як багато людей зробить щеплення від коронавірусу, наскільки стійким виявиться імунітет).

COVID-19 може стати сезонною інфекцією з щорічними спалахами, якщо імунітет проти нього буде тривати близько 40 тижнів - як у випадку з сезонними коронавірусами. Якщо імунітет буде більш стійким, то епідемії будуть більш рідкісними. У масової вакцинації є потенціал попередити їх.

Тим часом, стало відомо, що на світ насувається нова епідемія зі здатністю поширення коронавірусу і смертністю еболи.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я