Догори
Дати відгук

5 причин, чому плакати – це добре

Сльози допомагають організму позбавитися від гормону стресу.

2 хв на прочитання18 Червня 2022, 23:50
Поділитись:

Більшість людей вважають плач ознакою емоційної слабкості. Плач – це фізичний вияв емоцій. У людини, що плаче, не тільки котяться сльози з очей, а й змінюються ритм і темп дихання, вираз обличчя, артеріальний тиск і частота серцевих скорочень. Весь організм долучається до цього процесу.

Але наука радить іноді проливати сльози, щоб позбутися від стресу і жити щасливішими.

Сльози знімають стрес

Плач надає очищаючу дію як на фізичному, так і на розумовому рівні. Сльози допомагають організму позбавитися від гормону стресу, відомого як кортизол. Вчені виявили, що плач дійсно приносить користь для здоров’я. У напружених ситуаціях це може значно допомогти – сльози заспокоюють і діють як ліки. Згідно з дослідженнями, плач активує парасимпатичну нервову систему, яка діє заспокійливо на мозок.

Вплив на артеріальний тиск

Високий артеріальний тиск може привести до серйозних проблем зі здоров’ям, таким як інсульт, інфаркт міокарда, деменція і навіть проблеми з нирками. Але плач позитивно впливає на кров’яний тиск, заспокоює пульс і тримає його під контролем.

Накопичення токсинів

Сльози, які течуть з ваших очей, коли ви плачете, прибирають забруднення, такі як дим і пил. Крім того, вони виводять токсини, які накопичуються в організмі через стрес, що допомагає поліпшити настрій. На перепади вашого настрою також може впливати перевищена концентрація в організмі марганцю. Коли ми плачемо, надлишок марганцю залишає наш організм разом зі сльозами.

Зменшує фізичний біль

Буває, коли, наприклад, отримуєте сильний удар, то з очей мимоволі течуть сльози. Таким чином зменшується відчуття фізичного болю. Дослідження показали, що сльози вивільняють окситоцин, більш відомий як гормон кохання, і ендорфіни – гормон щастя. Ці гормони змушують людей відчувати себе добре і можуть полегшити як фізичний, так і емоційний біль.

Користь для очей

Емоційні сльози, які виникають у відповідь на емоції-подразники, унікальні тим, що містять білки і гормони, яких немає в базальній секреції або рефлекторних сльозах. Вони можуть мати розслаблюючі або заспокійливі властивості. Склад сльози – вода, сіль, жирні олії, 1500 різних білків і лізоцим. Лізоцим – це антибактеріальна хімічна речовина, яка допомагає боротися з інфекціями. Тому сльози необхідні для здоров’я наших очей.

Нагадаємо, лимонний сік у каві рятує від підвищеного тиску.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я