Догори
Дати відгук

5 продуктів, які уповільнюють метаболізм

Краще відмовитися від цих харчових продуктів

3 хв на прочитання13 Грудня 2022, 13:46
pixabay. pixabay.
Поділитись:

Метаболізм впливає на багато процесів в організмі — від оновлення клітин і травлення до контролю температури тіла, кровообігу, гормональної регуляції та дихання. Він також впливає на те, щоб їжа і напої перетворювалися на калорії та паливо для тіла.

Часто ми чуємо про швидкість метаболізму: якщо низька — то погано, якщо висока — то добре. На неї впливає багато факторів: ендокринні або метаболічні порушення, м’язова маса, вік, стать, генетика, рівень фізичної активності тощо. Хоч і меншою мірою, але харчові продукти теж мають певний вплив на метаболізм.

Тож що не варто їсти, щоб швидкість метаболізму не падала?

1. Жирне м’ясо

Регулярне споживання білків тваринного походження з високим вмістом насичених жирів (і трохи трансжирів), таких як яловичина або свинина, пов’язують з підвищеним рівнем тригліцеридів. Це жири, які є основним енергетичним запасом організму і в надлишку негативно впливають на здоров’я. Наприклад, можуть підвищувати рівень «поганого» холестерину ЛПНГ та сприяти ризику метаболічного синдрому.

2. Просо

Щитоподібна залоза — один з органів, який має значний вплив на обмінні процеси. Ті, хто страждає від порушень функції щитоподібної залози, таких як гіпотиреоз (у тому числі тиреоїдит Хашимото), а також ті, хто має діагностований дефіцит йоду, повинні контролювати свій раціон. Наприклад, їм варто виключити з нього просо.

Просо вважається «гойтрогеном», тобто продуктом, що містить сполуку «гоїтрин», яка заважає синтезу гормонів залози, пригнічуючи продуктивність метаболізму.

3. Цукерки

До солодощів завжди багато питань: вони можуть провокувати розвиток карієсу, ожиріння, діабет, якщо їсти їх у надмірних кількостях. Якщо споживати кожен день понад 50 г цукру, це може спричинити появу кардіометаболічного синдрому або метаболічного синдрому.

Для кардіометаболічного синдрому характерний цілий комплекс метаболічних порушень: підвищення рівня глюкози в крові та артеріального тиску, абдомінальне ожиріння, низький рівень холестерину ЛПВЩ. Це може спричинити ризик появи діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

4. Перероблені продукти

Резистентність до інсуліну корелює з метаболічним синдромом. А резистентність до інсуліну та ожиріння пов’язані зі споживанням перероблених продуктів, таких як картопля фрі, чипси, снеки, ковбаси тощо. Повністю відмовитися від перероблених продуктів практично неможливо, а ось зменшити їхню кількість — легко.

5. Алкоголь

Згідно з опитуванням Gallup 2021 року, середньостатистична людина споживає 3,6 порції алкоголю на тиждень. Алкоголь всмоктується в організмі та негативно впливає на печінку, якій доводиться зупиняти всі процеси і проводити детоксикацію та виведення алкоголю. Люди, які зловживають алкоголем, мають й інші проблеми — підвищений ризик серцевих захворювань, інсульту, порушень сну.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративпе
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитання54 хвилини тому
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання2 години тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання4 години тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання9 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання10 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора