5 продуктів, які допомагають захистити печінку від алкоголю та холестерину
Печінка здатна відновлюватися, і людина навіть може їй у цьому допомогти — варто лише трохи скоригувати меню.
Печінка — найважливіший орган людського тіла. Ми вбиваємо її буквально щодня: на здоров'я печінки згубно впливають куріння й алкоголь, стрес, медикаменти та неправильне харчування. На щастя, цей орган здатний відновлюватись. Допомогти печінці відновитись можливо — варто лише додати до раціону кілька продуктів. Докладніше про це розповідає «Доктор Пітер».
Ознаки, що ваша печінка потребує лікування:
- підвищене газоутворення;
- відчуття переповненості шлунку;
- швидке насичення після їди;
- втрата апетиту;
- сухість і гіркота у роті;
- приступи нудоти та блювання;
- закрепи чи діарея;
- пожовклі склери очей;
- набряки;
- сверблячка;
- зміна структури нігтів.
Чим займається печінка
Печінка — найбільший орган нашого організму, який виконує кілька важливих завдань.
Печінка знешкоджує токсини, аміак, алергени й інші шкідливі речовини, що з'являються у тілі людини під час метаболізму. Крім того, саме печінка ліквідує надлишки гормонів, вітамінів і нейромедіаторів. У цьому органі відбувається обмін глюкози, синтез холестерину та низки жирів. А ще в печінці утворюється жовч і жовчні кислоти, які допомагають цим жирам засвоюватися. Нарешті, цей орган виступає у ролі депо вітамінів А, D, В12.
Саме тому так важливо зберігати печінку здоровою.
Продукти для здорової печінки
Ось 5 найкорисніших для печінки продуктів.
Гарбуз — гарний як у печеному, так і у вареному вигляді. Річ у тім, що в м'якоті цього продукту багато вітаміну А, фосфоліпідів, ненасичених жирних кислот Омега 3-6. Усі ці речовини є гепатопротекторами — тобто беруть участь у створенні клітинної мембрани клітин печінки й обміні холестерину. А ще в гарбузі багато клітковини, тож цей продукт — чудовий жовчогінний засіб. До речі, гарбузове насіння теж піде печінці на користь.
Утім, гарбуз має й протипоказання: його не варто їсти людям із запальними захворюваннями ШКТ. Крім того, важливо пам'ятати: у гарбузі багато простих вуглеводів, через що у процесі приготування її калорійність суттєво збільшується.
Буряк теж містить багато вітамінів А, фолієвої кислоти, фосфору та клітковини. Тому цей овоч, як і гарбуз, приносить печінці подвійну користь: дає будматеріали для гепатоцитів і працює як жовчогінний засіб.
Однак важливо знати, що буряк не можна їсти людям із сечокам'яною хворобою. А ще з коренеплодом варто бути обережнішою діабетикам — у буряках багато сахарози.
Ягоди — особливо корисні ягоди червоного кольору (вишня, журавлина, малина). У них багато каротину, вітаміну С та корисних харчових волокон. Ягоди допоможуть печінці відновитися після вірусних гепатитів, алкогольної хвороби та жирового гепатозу.
Проте не можна забувати: більшість продуктів червоного кольору може бути алергенами. Тому їсти їх потрібно з обережністю.
Зелений чай — найкращий напій для печінки завдяки високому вмісту вітаміну С: цей антиоксидант відомий як чудовий протизапальний засіб. Окрім того, зелений чай допомагає знизити рівень так званого поганого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності). Завдяки цьому він захищає орган від гепатозу й атеросклерозу.
Є у зеленого чаю свої вади. Через надлишок дубильних речовин у складі напій може порушити баланс заліза в організмі та перешкоджати засвоєнню магнію й кальцію з їжі. А через уміст кофеїну чай також заважає засвоюватися фолієвій кислоті, тому його не радять вагітним.
Куркума — ще один відомий антиоксидант. Куркума захищає клітини печінки від впливу токсинів. Ще ця спеція перешкоджає окисленню ліпідів.
Проте куркуму не варто у великих кількостях їсти людям, схильним до появи каменів у нирках — у спеції є оксалати.
Також ми розповідали, які продукти допомагають боротися з високим тиском: радить лікар.