Догори
Дати відгук

5 продуктів, які допомагають захистити печінку від алкоголю та холестерину

Печінка здатна відновлюватися, і людина навіть може їй у цьому допомогти — варто лише трохи скоригувати меню.

3 хв на прочитання19 Грудня 2022, 16:41
Поділитись:

Печінка — найважливіший орган людського тіла. Ми вбиваємо її буквально щодня: на здоров'я печінки згубно впливають куріння й алкоголь, стрес, медикаменти та неправильне харчування. На щастя, цей орган здатний відновлюватись. Допомогти печінці відновитись можливо — варто лише додати до раціону кілька продуктів. Докладніше про це розповідає «Доктор Пітер».

Ознаки, що ваша печінка потребує лікування:

  • підвищене газоутворення;
  • відчуття переповненості шлунку;
  • швидке насичення після їди;
  • втрата апетиту;
  • сухість і гіркота у роті;
  • приступи нудоти та блювання;
  • закрепи чи діарея;
  • пожовклі склери очей;
  • набряки;
  • сверблячка;
  • зміна структури нігтів.

Чим займається печінка

Печінка — найбільший орган нашого організму, який виконує кілька важливих завдань.

Печінка знешкоджує токсини, аміак, алергени й інші шкідливі речовини, що з'являються у тілі людини під час метаболізму. Крім того, саме печінка ліквідує надлишки гормонів, вітамінів і нейромедіаторів. У цьому органі відбувається обмін глюкози, синтез холестерину та низки жирів. А ще в печінці утворюється жовч і жовчні кислоти, які допомагають цим жирам засвоюватися. Нарешті, цей орган виступає у ролі депо вітамінів А, D, В12.

Саме тому так важливо зберігати печінку здоровою.

Продукти для здорової печінки

Ось 5 найкорисніших для печінки продуктів.

Гарбуз — гарний як у печеному, так і у вареному вигляді. Річ у тім, що в м'якоті цього продукту багато вітаміну А, фосфоліпідів, ненасичених жирних кислот Омега 3-6. Усі ці речовини є гепатопротекторами — тобто беруть участь у створенні клітинної мембрани клітин печінки й обміні холестерину. А ще в гарбузі багато клітковини, тож цей продукт — чудовий жовчогінний засіб. До речі, гарбузове насіння теж піде печінці на користь.

Утім, гарбуз має й протипоказання: його не варто їсти людям із запальними захворюваннями ШКТ. Крім того, важливо пам'ятати: у гарбузі багато простих вуглеводів, через що у процесі приготування її калорійність суттєво збільшується.

Буряк теж містить багато вітамінів А, фолієвої кислоти, фосфору та клітковини. Тому цей овоч, як і гарбуз, приносить печінці подвійну користь: дає будматеріали для гепатоцитів і працює як жовчогінний засіб.

Однак важливо знати, що буряк не можна їсти людям із сечокам'яною хворобою. А ще з коренеплодом варто бути обережнішою діабетикам — у буряках багато сахарози.

Ягоди — особливо корисні ягоди червоного кольору (вишня, журавлина, малина). У них багато каротину, вітаміну С та корисних харчових волокон. Ягоди допоможуть печінці відновитися після вірусних гепатитів, алкогольної хвороби та жирового гепатозу.

Проте не можна забувати: більшість продуктів червоного кольору може бути алергенами. Тому їсти їх потрібно з обережністю.

Зелений чай — найкращий напій для печінки завдяки високому вмісту вітаміну С: цей антиоксидант відомий як чудовий протизапальний засіб. Окрім того, зелений чай допомагає знизити рівень так званого поганого холестерину (ліпопротеїнів низької щільності). Завдяки цьому він захищає орган від гепатозу й атеросклерозу.

Є у зеленого чаю свої вади. Через надлишок дубильних речовин у складі напій може порушити баланс заліза в організмі та перешкоджати засвоєнню магнію й кальцію з їжі. А через уміст кофеїну чай також заважає засвоюватися фолієвій кислоті, тому його не радять вагітним.

Куркума — ще один відомий антиоксидант. Куркума захищає клітини печінки від впливу токсинів. Ще ця спеція перешкоджає окисленню ліпідів.

Проте куркуму не варто у великих кількостях їсти людям, схильним до появи каменів у нирках — у спеції є оксалати.

Також ми розповідали, які продукти допомагають боротися з високим тиском: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.