За даними, сьогодні у світі живуть більше одного мільярда людей, у яких частенько пустує тиск. Більше того, діагноз «гіпертонія» поставлений приблизно кожному третьому віком від 60 років і більше.
Високий тиск, коли він проявляється дуже часто, є яскравим провісником серйозних серцево-судинних захворювань: інфаркту та інсульту. Тому лікарі рекомендують дуже уважно ставитись до свого здоров'я.
- Гіпертонікам життєво важливо якомога раніше призначити правильне лікування та скоригувати раціон їх харчування. Правильна дієта - запорука хорошого самопочуття та найкраща профілактика ускладнень, - каже лікар-кардіолог Григорій Федоров .
Лікар дав кілька порад, які страждають на гіпертонію, щодо того, як нормалізувати рівень артеріального тиску без ліків.
Виявляється, для цього треба лише скоригувати свій раціон харчування. Чим простіше і здоровішим буде їжа, тим більше шансів, що гіпертонія нагадуватиме про себе все рідше.
За словами експерта, головними помічниками у боротьбі з високим тиском є флавоноїди – натуральні антиоксиданти, які зміцнюють стінки кровоносних судин. Завдяки цьому в мозок надходить достатня кількість кисню, а отже, і в цілому здоров'я буде гаразд.
Найбільше флавоноїдів міститься в наступних продуктах:
зелений чай;
вишня;
груша;
арахіс;
чорний шоколад.
– Людям, знайомим із гіпертонією не з чуток, важливо розуміти, що харчування – найважливіший фактор для збереження здоров'я серцево-судинної системи, – нагадує лікар.
Крім додавання в раціон харчування корисних продуктів, медик рекомендує дотримуватися ще трьох важливих правил: обмежити споживання солі, відмовитися від жирної їжі і зменшити кількість приправ, що використовуються на кухні. Тільки так, діючи комплексно, можна взяти тиск під суворий контроль та не допускати його різких стрибків.