Догори
Дати відгук

3 важливих правила при готуванні варення, щоб не зацукрилося

3 хв на прочитання24 Липня 2023, 11:41
Поділитись:

Варення - зимова заготівля, яку починають робити навіть в червні, щоб взимку ласувати солодкістю власного виробництва. Іноді буває так, що джем або варення зацукровується - доводиться щось з ним робити.

Як правильно переварити варення, щоб зробити його менш густим - читайте далі у матеріалі.

Чому кристалізується цукор в варенні - головні помилки

Перша і основна причина, чому джем або варення зацукровано - ви порушили технологію приготування. Швидше за все, додали занадто багато цукру, а це призвело до утворення кристалів. Також причиною може бути і нещільне закриття кришки, а ще - звичка пробувати варення до консервування. Якщо ви запустили ложку в солодку масу, потім в рот, а після - знову в варення, то не питайте, чому варення зацукровано в холодильнику або в погребі - скажіть: "Спасибі", що відбулися тільки цим, адже від таких дій могла навіть з'явитися цвіль.

Чи можна їсти зацукроване варення і як запобігти кристалізації

Звісно, вживати такий продукт в їжу не заборонено - крім затвердіння цукру, з ним більше нічого не відбувається, ніякої шкоди організму ви заподієте. Зате можете врахувати помилки і зробити так, щоб в майбутньому варення не загусало настільки:

  • - завжди дотримуйтеся пропорцій, нічого не сипте "на око";
  • - до кислим ягодам і фруктам додавайте більше цукру, ніж до солодких;
  • - використовуйте метод переривчастої варіння - закипіло, вимкнули, остудили, знову закипіло (і так 3-4 рази).

Корисний лайфхак: запобігти зацукровування можна, додавши в варення (перед закруткою) крохмаль (150 гр на 1 кг ягід) або лимонну кислоту (5 гр, розчинених в 50 мл води, на 1 кг ягід).

Як виправити зацукроване варення - лайфхак

Для початку, ви повинні точно знати, як виглядає зацукроване варення, щоб не переплутати його з нормальним продуктом. У банці з кристалізованим джемом ви побачите чітке розшарування - на дні ємності буде шар цукру, а вгорі - ягоди або фрукти. Крім того, ви можете навіть спостерігати плаваючі в банку шматки цукру - це теж ознака зацукровування.

Розповідаємо, що можна зробити з варенням, якщо воно зацукровано:

  • - спорудити водяну баню;
  • - у неї опустіть відкриту банку з варенням;
  • - всередину додайте 2-3 ст. л води;
  • - нагрійте варення до закипання;
  • - увімкніть вогонь і залиште на водяній бані до охолодження;
  • - розлийте по новим банкам і закрийте кришками.

При відсутності водяної бані або небажанні її робити, можна скористатися мікрохвильовкою. Помістіть варення в СВЧ-піч, включіть її на повну потужність на 5-7 хвилин. Продукт розтане, але зберігати довго його не вийде - краще відразу з'їсти або використовувати для приготування випічки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.