Догори
Дати відгук

27 грудня - День протиепідемічної готовності: найвідоміші епідемії у світі, цікаві факти

Історичні хроніки містять відомості про численні жертви, які загинули від смертельних захворювань.

3 хв на прочитання27 Грудня 2023, 10:55
27 грудня свято Епідемії Від чуми до коронавірусу 27 грудня свято Епідемії Від чуми до коронавірусу
Поділитись:

Враховуючи необхідність вирішення питань протиепідемічної готовності виключно спільними зусиллями світової спільноти, Генеральна Асамблея ООН закликає усі країни світу відзначати 27 грудня Міжнародний день протиепідемічної безпеки.

Усі заходи, які проводять цього дня, мають бути спрямовані на інформування населення щодо питань профілактики епідемічних захворювань, роз’яснення людям важливості та необхідності кампанії з щеплення, відпрацювання спільних міждержавних засобів боротьби із пандемією та кроків попередження поширення можливих аналогічних захворювань.

Найвідоміші епідемії в історії

«Іспанка» потрясла населення Європи після Першої Світової війни. З 1918 року вона вважається однією з найсильніших пандемій в історії. Більше 30 відсотків населення земної кулі було заражено цим вірусом, а летальним результатом закінчилися понад 100 мільйонів випадків інфікування.

Уряди більшості країн вживали заходів, щоб приховати масштаби лиха. Достовірними і об'єктивними новини про епідемію були тільки в Іспанії, тому згодом хвороба стала називатися «іспанка». Пізніше даний штам грипу отримав назву H1N1.

Бубонна чума, або як її ще називають Чорна смерть, найбільш відома пандемія в історії цивілізації. Головними ознаками цього страшного захворювання, що бушував в XIV столітті в Європі, були кровоточать виразки і висока температура.

За підрахунками істориків, Чорна смерть забрала життя від 75 до 200 мільйонів чоловік. Понад 100 років осередки бубонної чуми виникали в різних частинах європейського континенту, сіючи смерть і руйнування. Останній спалах цієї епідемії була зафіксована в 1600-х роках в Лондоні.

Сім затяжних епідемій холери розтягнулися в історії з 1816 по 1960 рік. Перші випадки були зафіксовані в Індії, головною причиною зараження стали антисанітарні умови життя. Близько 40 мільйонів людей загинули в результаті зараження гострою кишковою інфекцією.

Висипний тиф відноситься до групи інфекційних захворювань, що передаються від хворої людини до здорової через вошей. У XX столітті від цього захворювання загинули мільйони людей в результаті спалахів епідемії на лініях фронту і в концтаборах.

Епідемія Ебола вважається найнебезпечнішою на сьогоднішній день

Рівень смертності від цієї лихоманки, за даними ВООЗ, досягає 90%, і лікарі не мають дієвого ліки проти вірусу. У Західній Африці загинули від цієї хвороби понад 2700 осіб, при цьому епідемія продовжує поширюватися по світу, охоплюючи, держави раніше не зворушені цим вірусом.

Коронавірус — це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту. Коронавірус є зоонозною інфекцією за походженням.11 березня ВООЗ офіційно оголосила пандемію коронавірусної хвороби 2019 у у світі. Востаннє ВООЗ оголошувала пандемію «свинячого грипу» N1H1 в 2009 році.

Станом на 17 грудня 2023 року в світі зареєстровано понад 772 мільйони підтверджених випадків захворювання на COVID-19 і майже сім мільйонів смертей.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.