Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • 25 % українців вважають екологічні проблеми одними з головних загроз для Ураїни

25 % українців вважають екологічні проблеми одними з головних загроз для Ураїни

3 % опитаних назвали погіршення екологічної ситуації важливою проблемою для себе особисто.

2 хв на прочитання28 Жовтня 2021, 16:41
Фото:
Вікна Фото: Вікна
Поділитись:

Понад 25 % українців називають проблему захисту довкілля й загрозу економічного занепаду найбільшими довгостроковими викликами для України. Про це, представляючи результати загальнонаціонального соціологічного дослідження «Екологія та загрози кліматичних змін у громадській думці українців», сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Сергій Шаповалов, пише Укрінформ.

«26 % українців вважають екологічні виклики однією з головних загроз для країни. 64 % опитаних вважають, що за декілька останніх років екологічна ситуація в місцевості, де вони мешкають, погіршилася, 24 % кажуть, що нічого не змінилося, про покращення ж говорять лише 5 % респондентів», — ідеться у повідомленні.

Конкретизуючи екологічні загрози, які найбільше непокоять українців, експерт навів такі дані: 46 % громадян звертають увагу на забрудненість водойм, 33 % — на засміченість побутовими відходами, 27 % — на надмірне використання хімдобрив, трохи більше 20 % — на забруднення повітря транспортом і промисловістю.

Він нагадав, що протягом декількох останніх років українці, котрі брали участь у різноманітних опитуваннях, серед найбільших для країни загроз називали три головні проблеми: війну, корупцію й економічні негаразди.

«Нині громадяни згадують питання екології на рівні з цими глобальними викликами. Це свідчить, що наші співвітчизники все більше усвідомлюють важливість захисту довкілля та розуміють, як деструктивно екологічні проблеми впливають на їхнє здоров’я у довгостроковій перспективі», — підкреслив Шаповалов.

Такий рівень визнання проблеми, на думку аналітика, свідчить і про майбутню електоральну значущість цього питання. Екологічна політика стане одним із важливих елементів оцінювання дій влади.

Також експерт підкреслив, що 13 % опитаних назвали погіршення екологічної ситуації важливою проблемою для себе особисто.

«Це нібито й контрастує із тим, що все більше людей усвідомлюють значення охорони довкілля для країни загалом. Але, у принципі, великої суперечності в цьому немає. Тому що, говорячи про те, що їх особисто хвилює, громадяни, зазвичай, мають на увазі короткострокові проблеми, з якими стикаються щоденно. Наразі ж пандемія загострила проблеми здоров’я та втрати доходів, відкинувши інші питання «на другий план». Натомість люди визнають довгострокове значення охорони довкілля», — пояснив аналітик.

Загальнонаціональне опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології з 14 до 24 серпня 2021 року в усіх регіонах України, за винятком окупованих Криму й ОРДЛО. Загалом опитано 2001 респондента, результати опитування є репрезентативними для дорослого населення України, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,2 %.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко