Догори
Дати відгук

12 суперпродуктів, які мають бути на кухні

Різні види квасолі, нут та інші бобові – справжні білкові «бомби».

5 хв на прочитання06 Серпня 2022, 06:50
Поділитись:

Список найкорисніших продуктів, які обов’язково мають бути на кухні.

1. Оливкова олія

Цю олію недаремно називають найкориснішою у світі: у ньому містяться вітаміни та потужні антиоксиданти, що зміцнюють імунітет і знижують артеріальний тиск та рівень холестерину в крові. Недарма оливкова олія — один із ключових елементів середземноморської дієти, що науково схвалюється. Але, незважаючи на всі ці плюси, навіть із корисними продуктами потрібно знати міру. В одній столовій ложці оливкової олії міститься майже 120 ккал. Дорослій людині достатньо двох столових ложок продукту на день, включаючи олію, яка додається у випічку або використовується для смаження.

2. Консервовані оливки

Вже не вперше ми закликаємо не ставитись скептично до консервованих овочів (і тим більше не боятися їх) — вони можуть довго зберігатися в холодильнику і не вимагають приготування. Оливки — випадок особливий: мононенасичені жири, які містяться в них, — найкорисніші для організму. Оливки будуть до місця як в овочевому салаті та пасті, так і як самостійний продукт для швидкого перекушування (в 10 оливках міститься всього 50 калорій).

3. Грецький йогурт

Важлива інформація для всіх, хто худне: у 170-грамовому стаканчику цього йогурту цілих 18 грамів білка і менше 100 калорій (сніданок краще ви навряд чи знайдете). А бактерії, що використовуються при приготуванні кисломолочного продукту, допоможуть нормалізувати роботу кишечника і зміцнити імунну систему. Крім цього, йогурт — чудова альтернатива сметані та майонезу в заправках для салатів (смакові якості майже не постраждають, а от калорій точно отримаєте менше).

4. Яйця

Ми вже докладно розповідали все, що потрібно знати про цей прекрасний продукт, тому просто резюмуємо: у яйцях є майже всі необхідні нашому організму речовини (від білків та жирів до амінокислот та вітамінів), вони дуже поживні та містять лише 70 калорій (в одному яйці ). Дослідження також показали, що жінки, які віддають перевагу сніданку яйця замість бутербродів, кексів та інших десертів, втрачають вдвічі більше ваги. Беріть на замітку!

5. Кіноа

Наші бабусі та дідусі називали цю рослину лободою, а мудрі стародавні інки дали більш милозвучне прізвисько: «золоте зерно». Сьогодні кіноа – улюблена крупа вегетаріанців та всіх, хто мріє схуднути. У ній немає глютену, зате багато білка, клітковини та магнію. А ще її можна дуже швидко та просто приготувати.

6. Морська сіль

Деякі дієтологи радять обмежити споживання солі через підвищений вміст у ній натрію. Але правда полягає в тому, що велику частку натрію ви отримуєте з уже готовими продуктами з магазину, а не тоді, коли солите суп чи м’ясо на своїй кухні. Багато хто не може їсти несолену їжу, тому просто радимо перейти з кухонної солі на морську (у ній більше мінеральних речовин та йоду).

7. Боби

Різні види квасолі, нут та інші бобові – справжні білкові «бомби» (вони можуть навіть легко поборотися з м’ясом та рибою, ніж усі вегетаріанці із задоволенням і користуються). Неважливо, використовуєте ви консервовані або свіжоприготовлені боби, порцію хорошого білка (до 15 г в одній чашці) і клітковини ваш організм отримає в будь-якому випадку.

8. Томатна паста

Свіжі місцеві томати (особливо якісні, без пестицидів та нітратів), на жаль, купити можна не завжди. З томатною пастою такої проблеми точно не виникне – цей продукт є на полиці у кожному магазині. Томатну пасту багато хто недооцінює – вона містить мало калорій і жирів і при цьому багата лікопіном (пігмент, що володіє антиоксидантними властивостями і знижує ризик розвитку онкологічних захворювань). Сміливо додавайте пасту в супи, овочеві рагу, пасти та карі.

9. Мед

Універсальний продукт, який допоможе побороти застуду, і впоратися з похміллям, і відновити сили після тренування. І звичайно ж, мед – найкращий натуральний замінник цукру. Покладіть пару ложок у напій (чай, каву, лимонади), випічку, маринади для м’яса та заправки для салатів. Він не такий калорійний, як цукор і може зберігатися в холодильнику роками, не втрачаючи при цьому корисних якостей.

10. Банани

Найкращі друзі всіх спортсменів! Банани багаті калієм, вуглеводами, клітковиною, вітамінами та швидко допоможуть відновити сили. Можна не тільки їсти банани просто так, але й використовувати як натуральний підсолоджувач (замість цукру) в кашах, йогуртах та інших десертах. Ще один важливий плюс бананів – доступність (продаються цілий рік і не так вже й дорого коштують).

11. Свіжа зелень

Петрушка, кріп, кінза, базилік, м’ята, всі види листового салату – їжте все, що вам подобається! Свіжа зелень містить антиоксиданти і здатна стати окрасою будь-якої страви (ми маємо на увазі і смак, і візуальну складову). Зберігайте її в банку з водою на кухні або виростіть самі на підвіконні та балконі (а чому б і ні?).

12. Темний шоколад

Солодке люблять усі, але не кожен може вчасно зупинитись. Під час дієти із цим взагалі все суворо. Але темний шоколад не такий страшний, як багато хто вважає. Загалом у парі шматочків міститься добова норма заліза, магнію та антиоксидантів. Ці ласощі знижують рівень «поганого» холестерину в крові та ризик серцево-судинних захворювань. І, на диво, деякі дослідження стверджують, що шоколад допомагає схуднути.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора