Догори
Дати відгук

11 продуктів, які надзвичайно корисні для кишечника

Пробіотичні продукти необхідні підтримки кишкової мікрофлори.

3 хв на прочитання26 Серпня 2023, 10:32
Поділитись:

Здоровий кишечник – у наш час ця тема є актуальною для багатьох. Яким має бути правильний раціон і з чого він повинен складатися?

Що це таке – пробіотики і навіщо вони потрібні?

Пробіотичні продукти необхідні підтримки кишкової мікрофлори. Основним типом харчових пробіотиків є продукти бродіння та квашення.

Але варто їх вживати не як глобальну частину раціону, а як добавку, інакше надмірне захоплення такими продуктами може викликати набряклість, здуття і навіть накопичення зайвих калорій.

Якщо в якості пребіотику будуть використовуватися різні види клітковини, то для меню це чудова функціональна основа. Пробіотики несуть величезну користь організму, виконуючи безліч функцій – практично всі системи нашого тіла підконтрольні і слухняні їм, починаючи від засвоєння поживних речовин, закінчуючи психічним станом і роботою імунної системи.

Трансжири, борошно та цукор – найкраще харчування для ворогів пробіотиків, що представляють патогенну флору. Швидке покращення настрою, очищення шкіри  – результат виключення солодкого, фастфуду та борошняного.

За рахунок швидкого оновлення мікробіома, вже через два тижні мікрофлора буде здоровою та збагаченою. Пробіотики є живими мікроорганізмами, а пребіотики — це органічні сполуки.

Завданням пребіотиків є забезпечення нормальних умов зростання та розвитку здорової мікрофлори. До них відноситься велика кількість різних речовин – клітковина, амінокислоти, лактулоза, резистентний крохмаль і багато чого ще.

Принципи раціону, оптимального для кишківника

  • щоденна кількість живих бактерій, які одержують організмом – 50–200 гр;
  • захоплюватися клітковиною не потрібно – її кількість має бути помірною;
  • контролювати реакцію організму та не прибирати продукти, а скорочувати їх кількість.

Необхідність у забезпеченні організму пробіотиками виникає внаслідок отримання великої кількості антибіотиків із сучасною їжею. Розмноження патогенної флори в кишечнику потребує термінових заходів. І ними мають стати продукти, які містять пробіотики.

11 продуктів багатих на пробіотиків

  • Квашена капуста багата не так пробіотиками, як органічними кислотами, завдяки яким стає більше корисних бактерій. Також містить вітамін С та лактобактерії.
  • Кімчі – це страва корейської кухні, що є сумішшю пекінської капусти, часнику, моркви, імбиру і червоного перцю з соєвим соусом. Страва багата і про-і пребіотиками.
  • Йогурт. Рекомендується грецький – у ньому більше білка. Оптимальний варіант – приготувати його вдома.
  • Кефір. Кількість штамів пробіотиків у ньому близько 40.
  • Чайний гриб. Ферментація чорного чаю сприяє формуванню цілих колоній корисних бактерій. Поліпшується травлення та збільшується кількість енергії.
  • Квас. Також ґрунтується на процесі ферментації. Тільки беруть участь тут ячмінь та жито. Натуральний напій дуже гарний для печінки та крові.
  • Яблучний оцет. Збагачує мікрофлору, знижує тиск, сприяє контролю за глюкозою в крові, збільшує чутливість до інсуліну.
  • Оливки. Менш корисні у консервованому вигляді.
  • Солоні квашені огірки та помідори. Маються на увазі, звичайно, квашені та засолені своїми руками.
  • Деякі види сиру. Величезна кількість пробіотиків, присутніх у натуральному сирі, не зберігається у промислових випадках, що пройшли пастеризацію.
  • Пахта – це знежирені вершки, продукт, що отримується під час виробництва масла з коров’ячого молока. Знову ж корисніша своя, а не магазинна.

Не забуваймо, що незважаючи на таку різноманітність джерел пробіотиків, потрібно вживати їх помірно і в жодному разі не змішувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.