Догори
Дати відгук

 10 січня у світі відзначають День метро: цікаві факти про підземку

Саме у цей день у 1863 році у Лондоні відкрилась для пасажирів перша у світі підземка.

2 хв на прочитання10 Січня 2024, 09:32
 10 січня свято Цікавинки про метро Цікаві відомості про метро  10 січня свято Цікавинки про метро Цікаві відомості про метро
Поділитись:

Метрополіте́н (скорочено: метро́) — вид міського (зазвичай) громадського транспорту, фактично варіант залізниці. Лінії метро, на відміну від трамвая, завжди прокладають окремо від вуличного транспорту: найчастіше в тунелях, іноді на естакадах чи просто наземно. Потяги метро складаються з кількох вагонів.

Цікаві факти про найзручніший транспорт у світі

Багато метрополітенів міст мають свої музеї.

Лондонський метрополітен — один із найбільших у світі, його мережа складається з 11 ліній загальною протяжністю 402 км, із яких 45 % проходить під землею.

На сьогодні в Україні метрополітен функціонує у трьох містах — Києві, Харкові й Дніпрі, а в Кривому Розі діє гібрид метро і трамвая — підземний швидкісний трамвай.

Найбільше метро за кількістю станцій і маршрутів у світі – Нью-Йоркське (469 станцій і 24 маршрути).

Петербурзький метрополітен є найглибшим у світі за середнім значенням залягання станцій — 50 метрів. Глибина розташування пітерських метровокзалів обумовлена складними гідрогеологічними умовами — наявністю пливучих грунтів і близькістю Неви.

Найдовше метро в світі – Шанхайське (довжина 548 км).

Найкоротше метро в світі – ді-Катанія (довжина 3,8 км). Метро знаходиться в Сицилії.

Найстаріше метро в світі – Лондонське. Це найперший метрополітен у світі, його перша лінія була відкрита 10 січня 1863.

Найзавантаженіше метро в світі – Токійське. Річний пасажиропотік 3217 млн чоловік. Це близько 9 мільйонів чоловік в день. У Токіо на кожній станції є навіть спеціальний працівник — осія. Осія заштовхує пасажирів в переповнені вагони.

Найглибше метро в світі – Київське (станція «Арсенальна») (глибина 105,5 м).

Одним з найбільш красивих і незвичайних у світі вважається метрополітен у столиці Швеції Стокгольмі. Воно відкрилося в 1950 році.

Пальму першості в технологічній гонці можна віддати Дубаю, що володіє найдовшою мережею автономних ліній — 80 км. Проект метро найбільшого мегаполісу ОАЕ був розроблений французькою компанією Systra та здійснено Dubai Rapid Link і Mitsubishi Heavy Industries.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.