Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • 10 небанальних способів урятуватися від спеки за допомогою підручних засобів: радить лікар

10 небанальних способів урятуватися від спеки за допомогою підручних засобів: радить лікар

Полегшуючий ефект настає практично відразу.

3 хв на прочитання18 Серпня 2023, 08:23
Фото: УНН Фото: УНН
Поділитись:

Не завжди є можливість урятуватися від літньої спеки, просто увімкнувши кондиціонер. Але без цього можна обійтися, якщо правильно використати підручні засоби. Як це зробити? Лікар Олександра Литкіна відібрала 10 цікавих порад.

1) Намочіть штори. Щоб охолодити приміщення, повісьте вологі штори та відчиніть вікно. Так повітря, що проникає в квартиру, буде остигати, а штори запобігатимуть потраплянню в будинок сонячних променів.

2) Зробіть кондиціонер. Якщо у вас немає звичайного, а вентилятор не допомагає, приготуйте лід, покладіть його в миску і поставте перед вентилятором. Можливо, його вистачить ненадовго, але він допоможе заснути.

3) Зменшіть жар. Слони, щоб охолонути, поливають водою вуха, тому що шкіра там дуже тонка і судини розташовані близько. Вода остуджує кров, що у свою чергу остуджує весь організм. У людини ці місця розташовані на зап'ястях і шиї, так що достатньо підставити зап'ястя під струмінь крижаної води — і незабаром стане краще.

4) Їжте гостру їжу. Ви ж помічали, що жителі спекотних країн їдять гостре. Така їжа допомагає не лише позбутися шкідливих мікробів, а й остудити організм. У перці чилі міститься капсаїцин, який змушує нас сильніше пітніти, остуджуючи таким чином організм. При цьому відомо, що процес травлення дуже енергоємний. Через це організм виділяє багато тепла. Щоб уникнути нагрівання, їжте легку їжу та пийте багато води.

5) Вибирайте правильні напої. Краще віддати перевагу звичайній воді, але не крижаній. Не слід захоплюватися напоями, що містять кофеїн — вони, як і алкоголь, прискорюють зневоднення. Лимонади та газування вкрай не бажані, тому що в них багато цукру, а він здатний підвищувати тиск. У Китаї в спеку п'ють зелений чай із хризантемою. Вважається, що він допомагає охолодити організм.

6) Зробіть холодний компрес. Рис є одним із найкращих продуктів, які утримують холод. Візьміть шкарпетку, насипте рис, зав'яжіть і покладіть у морозилку. Вночі його можна тримати в руках, як холодний компрес.

7) Позбудьтеся додаткових джерел тепла. Основними джерелами жару може бути комп'ютер чи ноутбук. Аби знизити вироблення тепла, зробіть якнайменше яскравість монітора і відключайте його, коли відходьте навіть на 5 хвилин. Також тепло можуть виробляти духовка, посудомийка чи плита.

8) Замініть лампочку. Проста лампочка виділяє на 70 % більше тепла, аніж світлодіодна, і витрачає більше енергії.

9) Позбавтеся синтетичної подушки. Синтетика утримує тепло, а пух, навпаки, дає відмінну циркуляцію повітря.

10) Зробіть «антишарф» або «японський кондиціонер». Намочіть холодною водою білу чисту хустку і пов'яжіть її на шию. Коли хустинка висихає, намочуйте знову. Полегшуючий ефект настає буквально за кілька хвилин. На японських гравюрах або японському кіно часто можна бачити людей у білих хустинках на шиї. Це такий варіант кондиціонера.

Також ми розповідали, що висока температура повітря викликає сонливість: лікар радить, як працювати у спеку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.